Lavanta nerede yetişir? Hangi illerde lavanta yetişiyor? Lavanta bahçeleri nerede?
Lavanta Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen bir bitki türüdür. Ülkemizin iklim koşullarına bağlı olarak Akdeniz kökenli bir bitki olarak bilinen lavantanın yetişme koşulları merak ediliyor. Peki, lavanta nerede ve nasıl yetişir? Ülkemizde lavanta bahçeleri nerelerde vardır? İşte lavantanın yetişme şartlarına dair merak edilenler...
Lavanta, Akdeniz iklimine uygun alanlarda yetişen bir bitkidir. Uygun ortam koşulları sağlandığı zaman sağlıklı bir şekilde yetişen lavantalar gerek kokusu gerek görüntüsüyle adeta mest eder. Peki, ülkemizde lavanta nerelerde yetişiyor? Lavanta bahçeleri nerelerde vardır? Detayları sizler için araştırdık.
Lavanta nasıl yetişiyor?
Lavanta, saksı içerisinde kolaylıkla yetişen bir bitkidir. Ancak yetiştirirken gerekli ilgili muhakkak göstermek gerekiyor.
Lavanta yetiştirmeye ilk olarak dallarını budayarak başlayıp sonrasında ekmeniz gerekiyor. Bu işlem lavantanın köklerini salabilmesi için oldukça önemli. Dallarını kestiğiniz lavantaları toprağa ekerek üstünü kaptın. Sonrasında köklerini salması ve filizlenmesi için iki günde bir sulayın.
Lavantaların ekildikten sonra filizlenerek köklerini salması ortalama üç ya da altı hafta sürüyor. Lavanta yetiştirebilmek için verimli toprağın olması şarttır. Ancak, verimli toprakları biraz havalandırmak da gerekiyor. Toprağınız mineral ve azot açısından zengin değil ise, toprağınızı bu maddeleri eklemelisiniz.
Lavantalarınızı ekerken üç santimetre derine ekmelisiniz. Ayrıca toprağınızı gübrelemeniz de büyümesini hızlandıracaktır. Lavantalar günlük minimum altı saat güneş ışığı almak ister. Bu yüzden bol ışık alan alanlarda yetiştirmeniz gerekiyor. Lavantanın yetiştiği ortam ortalama 20-30 derece olmalıdır.
Lavanta nerelerde yetişiyor?
Lavantalar, verimli topraklarda yetişen bir bitkidir. Ancak evde saksı içinde de yetiştirmek mümkün.
Lavanta, Akdeniz ikliminin bitkisidir. Bundan dolayı da yoğun olarak Antalya, Mersin, Muğla ve İzmir gibi şehirlerde yetiştiriciliği yapılır.