29.01.2020-14:17 (Son Güncelleme:29.01.2020-14:08)

Laktoz-İntoleransı Olanlar Buraya! Kalsiyum İhtiyacımızı Nereden Karşılarız?

Modern çağın yeni hastalıklarından biri olarak görülen ''Laktoz-İntoleransı'' nedir? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hangi besinleri tüketebiliriz? Birlikte bakalım...

Sütün yapısında bulunan doğal şekere “laktoz” adı verilir. Laktoz “disakkarid” formunda bir şekerdir. Glukoz ve Galaktoz olan monosakkaritler bir araya gelerek laktozu meydana getirir. Bağırsaklarda yeterli miktarda laktoz enzimi sentezlenemediği zaman laktoz bağırsaklarda parçalanamaz ve emilemez. Laktoz kana geçebilecek daha küçük parçacıklara bölünemediğinden bağırsak içinde kalarak buranın sıvı-mineral dengesini olumsuz yönde etkiler. Aşırı sıvı-mineral birikmesiyle genişleyen bağırsaklarda hareketlilik artar ve ishal. Buda ishal ve gaz problemlerine yol açar. Bunun yanında serbest halde yıkılmadan kalın bağırsaklara ulaşan laktoz buradaki bakteriler tarafından mayalanma işlemine uğrar ve ortaya hidrojen gazı çıkar. Fazla miktardaki hidrojen hem ishali arttırır hem de gaz ve şişkinlik başta olmak üzere diğer sindirim sistemi şikayetlerine yol açar. Tip dilinde buna, Laktoz İntoleransı, Laktoz Malabsorpsiyonu ya da Laktaz Eksikliği de denmektedir.

Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

Süt ve sütten üretilmiş besinleri tükettikten sonra karın ağrısı, karın krampları, ishal ve gaz problemi yaşıyorsunuz, yüksek ihtimalle laktoz-intoleransına sahipsiniz demektir.

Beslenmede Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Süt ve fermentasyon işlemi görmemiş süt ürünleri doğal laktoz kaynaklarıdır ve bunları tüketmemelisiniz. Fermantasyon işlemi görmüş süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Çünkü bu gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri laktozu sindirilmiş hale getirmiştir.
İnek sütü ve süzme, lor peynir, çökelek gibi yumuşak ve işlenmiş peynirleri tüketmemelisiniz. Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez gini besinlerde tüketilmemelidir.
Laktoz intoleransı olan bireyler laktozlu içeren besinleri hayatlarından çıkardıkları takdirde hastalıktan sıyrılmış olurlar. Ancak ana kalsiyum kaynaklarından fakir beslenme ve kaliteli protein kaynağının vücutta yeterli alınamaması çocuklarda büyümede gecikme, büyüyen çocukta ve erişkinde kemik yapımında bozulma sonucu osteoporoza yol açabilmektedir.
Normal süt yerine, laktozsuz süt içebilirsiniz. Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir içeriğinde çok az oranda laktoz içerdiği için kefiri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda laktozsuz peynirleri yiyebilirsiniz.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr