KYK borçları 1 gün gecikirse ne olur? KYK borçları binlerce kişiyi icralık etti!
Milyonlarca öğrenci üniversite eğitimi alırken KYK kredisi almaktadır. KYK kredilerinin ödemelerinin gecikmesi durumunda ne olacağı da oldukça merak edilmektedir.Kişilerin ödemelerini bir gün geç yapması durumunda bu olay Maliye’ye gitmektedir. Peki, KYK borcunun bir gün geç ödenmesi durumunda ne olur?İşte merak edilen sorunun yanıtı…
Öğrenciler üniversite eğitimleri boyunca KYK üzerinden kredi almaktadır. Mezun olduktan sonra ise bu kredilerin ödemesi gerçekleştirilir. Borçların bir gün geç ödenmesi durumunda olay Maliye’ye bildirilir. Maliye’ye giden borçlar içince borçlunun ödenmiş alacakları toplam borçtan düşerek; kalan borçla ilgili borçlulara ödeme emri gönderilmektedir. Tatil gününe denk gelen ödemeler ilk iş günü içerisinde ödenme hakkı yasa da yer alırken borçlar faizi ile birlikte yansımaktadır. Kaç taksit olduğunun bir önemi olmadan kişilerin kalan borçlarının faizi ile ödenmesi istenmektedir. Bu yansıyan gecikmeli ödemeniz için ‘Tecilsiz taksit’ imkanı bulunmaktadır. Ancak maliye yüzde 1,9 oranında bir faiz uygulaması yapar. Bu hakkı elde etmek için kişilerin ödeme tarihlerinin tatil bir güne gelmesi gerekmektedir. Faiz işlenmemesi için de kişilerin ilk iş gününde borçlarını ödemesi gerekir. BU durum yasa da 5917 sayılı kanunda geçmektedir.
Bir günde icralık oldular
Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrenciler için sağladığı kredi borçlarının yapılandırılması durumunda ödemelerin hafta sonuna gelmesi ile ödemelerini iş gününde yapmaları bazı kişileri icralık etti.
Kredi Yurtlar Kurumu internet sitesi üzerinden yapılan açıklama ile kişilerin ödemelerini borç ödeme tarihleri ile aynı gün içerisinde yapmaları gerektiğini açıkladı. Bu ayrıntıyı kaçıran kişiler bir gün geç ödemeleri durumunda Mali’ye icra kararı çıkarttı. Ödemelerin her ayın sonunda yani 30 ve 31. Günlerine gelen ödemelerin de bir gün sonrasında yapılması kişilerin taksit haklarının yanmasına neden olmaktadır. Yani taksit hakkını kaybettiği gibi borçlara faizde uygulanmaktadır. Bunun ardından kişilerin borçları icra yoluyla alınır. Bu çifte standart uygulaması ise Amme Alacakları'na uygulanmazken sadece öğrenim ve katkı kredileri borçlularına uygulanmaktadır.
Yapılan yeni düzenleme ile ne değişti?
Öğrenim ve Katkı kredisi alan fakat geri ödemesini yapamayan veya geciktiren kişiler için 21 Temmuz 2009 yeni bir düzenleme getirildi. Öğrenim kredileri için yapılandırma yapılırken başvuru yapan kişiler için 12-24-36 ay olarak taksitlendirme yapılmaktadır. Bu şekilde taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı sağlanmış oldu. Çıkarılan yasada yer alan çok küçük bir ayrıntı birçok kişinin mağdur olmasına neden olmaktadır.
5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişikliklerle kredi borçları taksitlendirildi ve gecikme faizinde indirim imkânı sağlandı.
Yapılan bu düzenlemede yer alan 7. madde ki ‘Taksitli Ödeme’ başlığının altında yer alan“ayın son iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi”ibaresi birçok kişiyi mağdur etmektedir.
Bu maddede yer alan, “5917 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 351 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü maddeden taksitli ödeme seçenlerinden birini tercih ederek yararlanmak isteyen borçluların tercih ettikleri seçeneğe göre borçları hesaplanacak ve ilk taksit başvuru tarihini takip eden aydan başlamak üzere aylık eşit taksitler halinde ödenecek tutarlar belirtilecektir.”
Borçlu olan kişilerin ödemelerinde planlanan aylık taksitleri geç ödemeleri durumunda taksitlendirme seçeneklerinde yer alan gecikme zammının belirli bir kısmını ödemesi gerekmektedir. Ödemeleri gereken taksit tutarının bulundukları ayın son ödeme gününe kadar ödemesi gerekmektedir. Ödemeler ise T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden kredi numarası belirtilerek yapılmaktadır.
Taksitlerin geciktirilmesi durumunda ise yasada yer alan 8. maddedeki “Taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borçlu 5917 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 351 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü madde hükümlerinden yararlanamayacaktır. Bu durumda olanlarla ilgili olarak gerekli takibatın yapılması için Kurum tarafından Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine gerekli bildirimde bulunulacaktır”ifadesi yer almaktadır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu bu ödemeler için Şubat ayı haricindeki diğer aylar için ödemelerin son olarak ayın 30 ve 31’i olarak aktarmaktadır. En az 12 ay taksit ile ödemelerini yapabilen kişilerin 2010 yılında son ödeme tarihleri Ocak, Şubat, Temmuz ve Ekim ayında hafta sonuna gelmektedir. Bu ayrıntının gözden kaçırılması durumunda kişilerin borçlarının iş gününde ödemesi durumunda taksit hakları elinden alınır. Bu konuda pek çok kişinin mağdur olduğu belirlenirken tam net bir rakam yer almamaktadır. Ancak bu konu hakkında yakında bir açıklama yapılacağı beklenmektedir.