08.03.2018-10:00 (Son Güncelleme:08.03.2018-09:57)

Kuzey Kutbu Eriyor, Tehlike Yaklaşıyor

NASA bilim adamlarının sürdürdüğü çalışmalar neticesinde kuzey kutuplarının erimesi devam ederse tehlikenin çok büyük olduğunu açıkladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) liderliğinde yürütülen bilimsel projede, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki (Arktik kuşak) donmuş permafrost toprakların şuanki hızda erimeye devam etmesi taktirinde, 2300 yılına varıldığında bölgedeki karbon oranının, 2016 yılında Dünya gneelinde fosil yakıtların sebep olduğu karbon salımının 10 katına yükseleceği açıklandı.

Proje için Alaska ve Sibirya'da toprak ısı ölçümleri yapan bilim adamları, bunu bölgedeki karbon emisyon ölçümleriyle karşı karşıya getirdi.

Permafrost kuşağının güney bölgelerinde ısı yükselmesiyle beraber topraktaki erimenin daha hızlı olmasına rağmen, bitki büyümesinin ve fotosentezin daha çok olması nedeniyle karbon salımının daha erken sabitlendiği gözler önüne çıktı. Bilim insanaları, bu nedenle Arktik permafrost toprakların güneyinde gelecek 200 sene içerisinde karbon salımı yönünden nötr özellikte olmaya devam edeceğini belirtti.
"KRİTİK EŞİK DAHA ÖNCE YOK EDİLEBİLİR"

Permafrost neslinin kuzeyinde ise dengeleyici unsurların güçsüz olması sebebiyle kritik eşiğin tahmin yürütülenden daha erken aşılabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar çözülmenin şuanki hızda devam etmesi halinde bölgenin 40 ila 60 sene içinde karbon salımı üretmeye başlayacağını vurguladı.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr