02.07.2024-10:38 (Son Güncelleme:02.07.2024-15:26)

Kuyumcunun Aylık 16 Bin, Doktorun 27 Bin Lira Matrah Beyan Ettiğini Söyleyen Bakan Şimşek Uyardı: Çok Kazananları Uyarıyorum, Cezaları Ağırlaştıracağız

Bloomberg HT-Habertürk ortak canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin detaylarını paylaştı. Şimşek, "Az kazandan en az vergi almak için sistemi kurgulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma cezalarını ağırlaştıracağız, denetimlerde yapay zekayı devreye alacağız. Vergide kayıt dışı cezalarını da artıracağız," dedi.

Şimşek, Türkiye'de 1,1 milyondan fazla kurumlar vergisine tabi mükellef olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Geçen yıl 454 bin firma zarar beyan etmiş. Sembolik kar beyan edenleri de katarsanız, kurumlar vergisi mükelleflerinin yarısından çok fazlası maalesef vergiden kaçınmaya çalışıyor. Türkiye'de 2.6 milyon gelir vergisi mükellefi var. Geçen sene 1.2 milyon mükellefimiz zarar beyan etti. Büyük bir kısmının beyanları ile hasılatları arasında inanılmaz uyumsuzluk var."

Gereği Yapılacak Mı?

Yurt içinde asgari kurumlar ve gelir vergisi üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Doktorlarımızın 27 bin 376 lira. Bunlar çok düşük rakamlar. Avukatlarımızın beyan ettiği yıllık ortalama matrah ise kişi başı 17 bin 805 lira. Bütün bu alanlarda yetki alacağız. Gidip hasılat tespiti yapacağız. Sonra o hasılata aykırı beyanda bulunanlardan izah isteyeceğiz. Yeni düzenlemenin başında bu geliyor. Bu izahlar tatmin edici değilse gereğini yapacağız," dedi. Şimşek, "Kazandığı halde vergiyi ödemekten imtina eden kesimlerle mücadele ederek bütçeyi düzelteceğiz," dedi.

Borsaya Da Vergi Gelecek

Vergi paketinde kripto varlıkları vergi kapsamına alacaklarını belirten Şimşek, "Bu pakette değil ama bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz. Mevduatı, fonları vergi kapsamına aldık. Tahvilden, bonodan kazanç elde edenleri vergi kapsamına aldık. Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı, motokurye konusu da pakette yok, gündemde değildi," dedi. Şimşek, bu yıl KDV artışının gündemde olmadığını da söyledi. Şimşek, bu ay maktu vergilerin son 6 ayın enflasyonu kadar artırılacağına da dikkati çekti.

Şimşek, İş Dünyası ile Vergi Paketini Paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün reel sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, vergide adaleti ve etkinliği sağlamayı amaçlayan yeni vergi taslağı çalışmasını paylaştı. Toplantı sonrası açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "Cirodan vergi alınmasının bu dönemde uygun olmadığı görüşümüzü ilettik," dedi. ASKON Başkanı Orhan Aydın ise "Verginin tüm kesimlere adil yayılması konusunda görüş bildirdik," dedi.

"EYT'yi Muhalefet Pohpohladı"

Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Asgari ücretli kardeşimiz çok çalışıyor. Alın terinin karşılığını almak durumunda. Bu konunun istismarı popülizm içeriyor. Popülizmin Türkiye'yi nerelere getirdiğini gördük. EYT'nin maliyetini gördük. 40'lı yaşlarda milyonlarca insan emekli oldu. Şu anda Avrupa'da ortalama emeklilik yaşı 64.4 civarındadır. Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı 52. Bu sene EYT'nin finansmanı maliyeti dahil 724 milyar lira. Peki meydanlarda EYT'yi kim pohpohladi? Muhalefet pohpohladi. Şu anda yaptıklarının aynısını yapıyorlar. Popülist söylemlere rağbet etmeyeceğiz, bu bir tuzaktır."

Şimşek: En Yüksek Asgari Ücret Bizde

2000-2010 arası ortalama asgari ücret 227 dolar iken Haziran 2024 itibarıyla 524 dolar olduğunu vurgulayan Şimşek, "Asya'daki ülkelere, Endonezya'ya, Filipinler'e, Tayland'a bakın, o ülkelerle karşılaştırın. Gidip Latin Amerika ile karşılaştırın. Brezilya, Meksika, Şili, Kolombiya, bütün bu ülkelerle karşılaştırın. Avrupa'da Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Macaristan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırın. Polonya hariç, Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde," dedi. Şimşek, "Latin Amerika'da, Doğu Asya'da, Uzak Doğu'da bize eşdeğer ülkelerden gelişmekte olan ülkelerden bahsediyorum. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. AK Parti hükümetleri döneminde biz asgari ücreti büyümenin bir tık üzerinde artırmışız," diye konuştu. Şimşek, vergi dışı bıraktıkları asgari ücretin bu yıl bütçeye maliyetinin 670 milyar liranın üzerinde olduğunu doğruladı.

"Kasada Hasılatı Sayacağız"

İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceklerini vurgulayan Şimşek, "Sabahtan kapanışa kadar kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız. Bunu değişik aylarda tekrarlayacağız. Eğer beyan bu hasılatla uyumlu değilse izaha davet edeceğiz," dedi. Bakan Şimşek, bakanlık olarak kurumlar vergisi mükelleflerinin elektronik ortamda bütün defterlerini inceleyip taslak rapor hazırlayacak bir yapay zeka modülü üzerine çalıştıklarını da belirtti.

Öğrenciye Yurtdışı Harcı Yok

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde oldu:

  • Yurt dışı çıkış harcının uygun görülürse artırılarak deprem kaynağına dönüşmesi taraftarıyız, öğrencilerden almayacağız.
  • İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nın desteği olmasa gri listeden çıkamazdık.
  • Siyasi mülahazalar devreye girmesin diye FATF'ye bir mektup bile yazdık.
  • Kaynak girişi zaten çok güçlü, nasıl yönetiriz onunla uğraşıyoruz. Kaynak girişinin mart sonundan bugüne net bazda Merkez Bankası'nın rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolara ulaştı.
  • Türkiye'nin döviz rezervini bir sorun, endişe olmaktan çıkardık.
  • Enflasyon aylık bazda önce yüzde 2'lere sonra yüzde 1'lere düşecek.
  • Kamuda tasarrufa başladık, 300 tane mal müdürlüğünü şu anda sessiz bir şekilde kapatıyoruz.
cerenpeksen@haber365.com