Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?
Kış mevsiminde çayını içtiğimiz, pekmezini yediğimiz, faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz kuşburnu bu sefer yemelere doyamacağınız bir marmelat olarak sizlerle. Bu marmelat sabah kahvaltı sofralarınızda yerini alırken, kurabiye ve keklerinizi de süsleyebilirsiniz.
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 3 kg. kuşburnu
- 2 litre su(yaklaşık)
- 1,5 kg. şeker
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Kıvamını kontrol etmek için marmelatı mutlaka soğutun. Sıcak marmelatın kıvamı ile kavanoza koyduktan sonraki kıvamı mutlaka farklı olacaktır. Süzme işlemi marmelatın tadı ve ağızda bıraktığı tat açısından çok önemlidir, gerektiği kadar tekrar edin ve bu aşamayı kesinlikle atlamayın.
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ
Düdüklü yerine normal tencerede kullanırsanız haşlama işlemi daha uzun sürecektir, kuşburnu yumuşaklığını kontrol ederek süreyi ayarlayabilirsiniz. Tencerenizin büyüklüğüne göre suyun buharlaşma süresi ve marmelatın yoğunlaşması değişecektir. Bu sebeple kaynama sırasında ocaktaki tencerenizi sıklıkla kontrol edin.
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Öncelikle ince kabuklu ve etli kuşburnu seçmeye özen gösterin.
Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını küçük bir bıçak yardımıyla kesin.
İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın.
Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
İyice yumuşadığına emin olduğunuz kuşburnu meyvelerini tencere içindeyken ezin. Süzgeçten geçirmeden önce hafifçe dağılması daha kolay süzülmesini sağlayacaktır.
Ezilmiş kuşburnu meyveleri sıcak halde iken altına genişçe bir kase yerleştirdiğiniz ince delikli bir süzgeçten geçirmeye başlayın.
Kuşburnunu büyükçe bir tahta kaşık yardımıyla bastırarak çekirdeğinin süzgecin üzerinde kalmasını sağlayın.
Birkaç kere bu aşamayı tekrar ettikten sonra delikleri tıkanmışsa süzgeci yıkayın ve işlemi uygulamaya devam edin.
Süzgeç üzerinde kalan posayı arada bir azar azar su ekleyerek bastırın, böylece posayla beraber kalan püre halindeki kuşburnunu ziyan etmemiş olursunuz.
Süzgeçten geçirme işlemi bittikten sonra süzgecinizi tekrar yıkayın.
Püre haline gelmiş kuşburnunu tekrar süzgeçten geçirin. İçi oldukça ince çekirdekli, tüylü ve dikenli bir meyve olduğu için bu aşamaları atlamadan uygulayın.
Son olarak minik tüy ve dikenlerden arındığına emin olmak için ince bir tülbent alın ve püreyi kaynatacağınız tencerenin üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
Kepçe yardımıyla tülbente kuşburnu püresini koyarak iyice sıkın. Tülbentin gözenekleri kapandığında yıkayarak işlemi uygulamaya devam edin. Tüm püreyi tülbentten geçirene kadar devam edin.
Kaynamaya hazır olan kuşburnu püresine, çıkan pürenin yoğunluğuna ve damak zevkinize göre de ayarlayarak, yaklaşık 1.5 kilo (5-6 su bardağı) şeker ekleyin ve ocağa alın.
Yaklaşık 25-30 dakika boyunca orta-kısık ateşte devamlı olarak karıştırın ve bu sırada üstünde oluşan köpükleri temizleyin.
Kıvamını kontrol etmek için mermer tezgaha bir yemek kaşığı dökerek soğutun veya herhangi soğuk bir yüzeye bir kaşık kuşburnu marmelatını alarak hafif soğumasını bekleyin.
Kuşburnu marmelatı sıcakken bir kepçe yardımıyla kavanozlara dökün ve kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirerek tezgaha alın.
Kavanozlar soğuduktan sonra dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
KUŞBURNU MARMELATI TARİFİNİN SERVİS ÖNERİSİ
Tatlı poğaçaların içine, kurabiyelerin arasına veya en basit haliyle tereyağlı sıcak bir ekmek dilimi üzerine sürerek tüketebilirsiniz.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.