Son haftalarda Türkiye'de tespit edilen kuş gribi vakaları, kanatlı hayvan üreticileri arasında endişeye neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada. hastalığın yayılmasını engellemek adına tüm önlemlerin alındığını ve bir salgın durumunun söz konusu olmadığını bildirdi.
Bolu'daki kanatlı hayvan çiftliklerinde üreticilere destek veren Veteriner Sağlık Teknikeri Tuncer Kocaağa ise, halk arasında ''tavuk vebası'' olarak bilinen kul gribinin yüksek patojenik türüne dikkat çekerek, bu türün bulaşması halinde tüm hayvanların ölebileceğini ifade etti.
''CİDDİ EKONOMİK KAYBA SEBEBİYET VERİR''
Kuş gribinin özellikle göçmen kuşlar tarafından yayıldığını belirten Kocaağa, ''Ülkemiz, göçmen kuşların konak yeri ve transfer noktasında. Göçmen kuşlar en büyük bulaşma özelliği taşıyan kuşlardırı. Kuş gribi bir salgına neden olur. Göçmen kuşlardan, serbest gezen kuşlara bulaşır. Bulaşıcılığı oldukça yüksek ve viral bir hastalıktır. Gezen tavuklarımıza, kuşlarımıza ve en tehlikelisi de çiftlik hayvanlarımıza ulaşma ihtimali yüksektir. Kuş gribi ciddi ekonomik kayıplara sebep olur.''
''BOLU ÜRETİMİN YAKLAŞIK YÜZDE 30'UNU KARŞILIYOR''
Bolu'da 8 bin 233 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren çiftliklerin, Türkiye'deki toplam üretimin yaklaşık yüzde 30'unu sağladığını belirten Kocaağa, olası bir salgının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile il ve ilçe müdürlüklerinin veteriner hekimlerle iş birliği içinde çalıştığını ifade etti.
Kocaağa, kuş gribinin doğrudan bulaşan bir hastalık olmadığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
''Kuş gribi, direkt insana bulaşan viral bir hastalık değil. O yüzden gıda güvenliği önemlidir. İlk önce bizim kendi biyogüvenliğimize kişisel olarak önem göstermemiz lazım. Ellerimizi her zaman temiz tutarak, hijyenimize dikkat etmemiz lazım. Biyogüvenlik önlemleri pandemide de aldığımız önlemlere benzer. Bu önlemleri aldığımızda kuş gribi vakalarının insan üzerinde olumsuz etki oluşturacağına inanmıyorum.''