13.04.2022-21:43 (Son Güncelleme:13.04.2022-21:43)

Kuruluş Osman dizisinde geçen Bitinya neresi?

Televizyonda yayınlanan tarihi diziler izleyicilerin tarihe olan ilgisini de arttırıyor. Kuruluş Osman dizisi de tarihi yerleri ve anlatıldığı zaman itibariyle izleyicilerin ilgisini çekiyor. İzleyiciler, Kuruluş Osman dizisinde geçen yerleri araştırmaya başladı. Bunlardan biri de Bitinya oldu. Birçok kişi, Kuruluş Osman dizisinde geçen Bitinya neresidir? Sorusuna yanıt aramaya başladı.

Tarihi dönem dizileri, izleyicileri televizyon ekranlarına kilitlemeye devam ediyor. İzleyiciler, severek takip ettikleri dizilerde geçen mekanları ve tarihi yerleri merak ederek araştırma yapıyor. ATV ekranlarında izleyiciyle buluşan Kuruluş Osman dizisi de ilgi çeken diziler arasında yer alıyor. Dizide geçen Bitinya, izleyicilerin dikkatini çekerken, seyircilerin araştırmalarına da konu oldu.

1299 senesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulmasıyla birlikte, sözü geçen bölgelerden biri de Bitinya oldu. Kuruluş Osman dizisinde de ismi geçen Bitinya bölgesi, izleyicilerin dikkatinden kaçmadı. Bitinya neresidir, neden önemlidir gibi pek çok soru da gündeme geldi. İşte Bitinya hakkında merak edilen her şey…


Bitinya Bölgesi tarihi

Osmanlı tarihini anlatan Kuruluş Osman dizisinde ismi geçen Bitinya Krallığı, Trakya kökenli bir devlettir. Bu krallık, M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya ve Bursa arasında kalan ve başkenti Nikomedia olan bir bölgede sözü geçen bir devlettir. Bitinya Krallığı, Trakya kökenli Bitinler tarafından kurulmuştur. Bitinya toprakları, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu sınırlar içinde bulunmaktadır. Krallığı adı coğrafi isim olarak da kullanılır. Bölge ismi Thak kökenli Biritinlerden alır. Heredot’un aktardığına göre, Bitinler Trakya’dan Anadolu’ya geçmiştir. Bitinler, M.Ö. 11. Yüzyıl civarında bölgeye göçmüştür. Bitinya bölgesi M.Ö. 7. Yüzyıl itibariyle Libya sınırları içinde yer almış, M.Ö. 513/512 yıllarında I. Darius'un Trakya’ya düzenlediği seferin ardından Hellespontus Frigyası'na bağlanmıştır. M.Ö. 334 yılında Granikos Savaşında Persler Büyük İskender'e yenilinceye kadar onların yönetiminde olmuştur.

Büyük İskender'in komutanlarından Kalas, Bitinya bölgesini ele geçirmeye çalışmış ancak Botiras'ın oğlu Bas’a karşı kaybetmiştir. Bitinya Krallığı, Bas'ın oğlu Zipoites zamanında köklerini sağlamlaştırmış, oğlu I. Nikomedes zamanında ise ülkenin sınırları genişletmiştir. IV. Nikomedes, M.Ö. 74 yılında bir vaziyet ile birlikte krallığı Roma İmparatorluğu’na devretmiştir. Roma İmparatorluğu himayesine giren Bitinya bölgesi, Gnaeus Pompeius Magnus tarafından M.Ö. 64 yılında oluşturulan Bitinya - Pontus Eyaleti'ne bağlanmıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr