16.09.2024-11:30 (Son Güncelleme:16.09.2024-11:30)

Küresel Piyasalar Gözünü FED'e Çevirdi, Altın Fiyatlarında Yeni Rekorlar

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi yapacağı beklentisi, altın fiyatlarına yeni rekorlar getirdi. Ons ve gram altın haftaya hızlı bir yükselişle başladı.

Küresel piyasalar, Çarşamba günü açıklanacak olan FED'in faiz kararına odaklanmış durumda. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ikinci faiz indirimini gerçekleştirirken, FED'den 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Bu gelişmeler Altın fiyatlarına yükseliş olarak yansıdı.

Ons Altın ve Gram Altında Rekor!

Ons altın güne 2.578 dolardan başlarken, gün içinde en yüksek seviye olan 2.589 dolara ulaştı ve tarihi bir rekor kırdı. Gram Altın da 2.807 liradan işlem görmeye başlarken, gün içinde en yüksek 2.827 lirayı görerek yeni bir zirve yaptı.


Küresel Piyasalar Temkinli Bekleyişte

Piyasalar, FED’in 18 Eylül'deki toplantısına odaklanmış durumda. Para piyasalarındaki beklentiler, bankanın faiz indirimine 50 baz puanlık bir adımla başlayacağı yönünde olsa da 25 baz puanlık bir indirimin de ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor. Analistler, FED Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü yapacağı açıklamaların piyasalar üzerindeki etkisinin büyük olacağını vurguluyor.

ABD'nin ticaret politikalarındaki değişiklikler de piyasaları etkilemeye devam ediyor. ABD, Çin’den ithal edilen çelik, alüminyum, yarı iletkenler ve elektrikli araçlar gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı aldı.

Altın ve Dolar Endeksi Hareketli

Brent petrol fiyatları haftaya düşüşle başlarken, dolar endeksi ve ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi stabil bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı ise yeni haftanın ilk işlem gününde rekor seviyelerini koruyarak 2.589 dolardan işlem görmeye devam ediyor.


Avrupa Piyasalarında Yükseliş Trendi

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası, Avrupa borsalarında risk iştahı artarken, bu hafta gözler FED’in kararına çevrildi. Avrupa’da sanayi üretimi verilerinde düşüş gözlenmesine rağmen borsalarda pozitif bir seyir hakim. Özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere borsalarında yükseliş dikkat çekiyor.

Asya Piyasalarında Tatil Nedeniyle Durgunluk

Asya piyasalarında ise Çin, Japonya ve Güney Kore’deki resmi tatiller nedeniyle büyük endekslerde işlem yapılmazken, bölgedeki ekonomik veriler dikkat çekiyor. Çin'de sanayi üretimi yıllık bazda beklentilerin altında kalırken, konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor.


Borsa İstanbul'da Alış Ağırlıklı Seyir

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,73 artışla kapattı. Dolar/TL kuru ise bankalararası piyasalarda hafif yükselişle 33,9710 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.750 ve 9.850 seviyelerinin direnç, 9.550 ve 9.400 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu belirtti.

cerenpeksen@haber365.com