27.07.2019-13:18 (Son Güncelleme:27.07.2019-13:18)

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kurban Eti Nasıl Pay Edilir?

Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde en çok merak edilen sorulardan biri de kurban etini taksimi ve dağıtımıdır. İslami usullere göre ve hakkıyla yapılması gerekmektedir.

Kadınlar evde eti kestikten sonra nasıl dağıtacağı ya da kestirmeden getirildikten sonra nasıl dağıtılacağı soruları İslami usullere göre cevapladık.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Et, yoksul veya zengin olması, müslüman olup olmaması fark etmeden istenildiği insana verilebilir. Etin dağıtımı hususunda genel işlem ise etin üçte birini evde bırakmak, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermek biçimindedir. Bu dinimizce uygundur.Kurban etinin hepsini kendi evinde kullanmak veya hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür. Ancak Kurban etinin dağıtılmaması kurban kesen insanın yeterli maddi durumunun olmaması veya çocuk sayısının fazla olması veya evin kalabalık olması hallerinde uygun görülmüştür.

1-Üçte biri kurban kesemeyen yoksul fukaraya sadaka olarak verilir.
2-Üçte biriyle evine gelen akraba ve dostlarına ikram yapılmak üzere eve saklanır.
3-Geriye kalan üçte birini ise, evdeki çoluk çocuğuna yiyecek ve nafaka olarak saklanabilir.

KURBAN NASIL PAY EDİLİR?

Eti tartarak, eşit olarak paylaşmak önemlidir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey bölüşülür. Tartmadan bölüşüp helâlleşmek caiz olmaz, faiz olur. 7 kişiden dördüne etle beraber birer bacak, beşinciye etle birlikte derisi, altıncıya etle beraber başı verilirse, tartmadan paylaşmak caiz olur. Yedinciye bir şey koymak gerekmez. Yahut 7 kişi, kurbanlık ineği birine teslim edip, (Kesmeye, kestirmeye, etini dilediğin gibi sarf etmeye, seni umumi vekil ettik) söyleseler, umumi vekil, paylaştırmadan etin tamamını herhangi birine verebilir veya tartmadan ortaklar arasında göz kararıyla bölüştürebilir.
Kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kur’a çekmek makbuldür. Bir malı, ortaklar arasında bölmek için, kur’a çekmek caiz ve sünnettir. Kurban eti tartılmadan paylaşılıp, biri ötekine, mendil, defter, kalem gibi bir şey verse, paylaşma sahih olur. Bölmeden etin bir kısmını pişirip, ortakların ortak yemeleri caizdir. Mutfakları bir olan baba oğlun, karı kocanın ortak olarak kestikleri kurbanı, tartıp paylaşmaları ihtiyaçtır. Yahut 1. maddedeki gibi, biri umumi vekil olursa, tartmaya gerek kalmaz.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr