02.06.2022-01:45 (Son Güncelleme:02.06.2022-01:45)

Kulak tıkanıklığı neden olur? Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığına iyi gelen yöntemler

Kulak tıkanması çeşitli nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Bu sorunla karşılaşan kişilerde çözüm arayışını içerisine girmektedir. En çok soğuk algınlığı, grip ve kulakta kir birikmesi gibi nedenlerle oluşan kulak tıkanması hayatı olumsuz etkilemektedir.Kulak tıkanmasının nasıl geçeceği konusu da araştırılmaktadır. İşte kulan tıkanmasının çözümü…

Kulağı tıkanan bir kişi duyma problemi yaşamaktadır. Bu nedenle günlük yaşantınızı da olumsuz etkilemektedir. Çeşitli enfeksiyon ve hastalıklar nedeniyle oluşan kulan tıkanması çoğunluklar kendiliğinden düzelmektedir. Uzun süreli olan tıkanıklıklarda ciddi sorunlarda olabilmektedir. Kulaklar östaki borusu ile boğaza ve buruna bağlanmaktadır. Bu boru kulak içindeki basıncı dengelemeye yarayan bir işlevdedir. Gün içerisinde yaşadıklarınım bu olayın tetiklenmesine neden olabilmektedir. Kulak tıkanmasının nasıl geçeceği konusu da araştırılmaktadır. İşte kulan tıkanmasının çözümü…

Kulak tıkanıklığı neden olur?

Bu sorunun başlıca nedeni yükseklik değişimidir. Hemen hemen herkes bu sorunu yaşamıştır. Basınç farklılığı ile oluşan bu sorun esneme ile kendiliğinden geçmektedir. Kulakların kulak çubuğuyla temizlenmesi de bu soruna yol açan başka bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok nedenden dolayı oluşan bu sorunun görülmesindeki bazı nedenler şu şekildedir:

Buşon: Bu halk arasında geçen kulan kiridir. En yaygın olarak görülen bu neden kulak tüylerinin olduğu yerdeki serumen adlı bir salgıdır. Bu salgının oluşmasının nedeni dışarıdan gelebilecek olan toz vb. şeylerin kulak içerisine girişini engellemektir.Bu sıvı temizlendiğinde kulaklarda kaşıntı ve kuruluk sorunu oluşmaktadır. Bu aslında kir gibi görünse de tamamen vücudu korumaya yönelik bir güvenlik çemberidir.Sıvının temizlenmesi işleminde kulak çubuğu ile sıvıyı derine ittiğinizde kulak tıkanması sorunu ile karşı karşıya bulabilirsiniz. Denize girmek ya da banyo yapmak da bu sıvının şişmesine neden olabilmektedir. Bu sayede ortaya kulak tıkanıklığı sorunu çıkabilir.


Dış Kulak İltihabı: Bu bölge kulak kepçesi ile kulak zarı arasındaki kısmı ifade eder. Dış kulak iltihabı genellikle yüzücülerde görülmektedir. Bu soruna yüzüğü kulağı da denilmektedir. Bu sorunun oluşmasındaki en temel neden fazla neme maruz kalmaktır. Nemli ortam bakterilerin çoğalmasına neden olacağından dış kulan iltihabına neden olabilmektedir. Bu sorunda mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar karşımıza çıksa da alerjik ve dermatolojik sebeplerden dolayı da oluştuğuna rastlanılmıştır. Sarı ya da yeşil renkte kötü kokusu olan iltihaplanma tıkanıklığı neden olan bir sorundur. Bunun için yüzücüler mutlaka kulaklarını korumalıdır. Sadece yüzmek değil banyoda da kişiler kulaklarına su kaçmasını önlemelidir.

Orta Kulak İltihabı: Tıbbi adı akut otitis media olan orta kulan iltihabı alerji, solunum yolu enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Örs, çekiç ve üzenginin yer aldığı bölgeyi kapsayan orta kulak hava dolu bir bölgedir. Östaki borusu burnun arkasına ve boğaza açılmaktadır.Enfeksiyon durumunda bölgedeki sıvı orta kulaktan genze dökülemez bu nedenler de orta kulan iltihabı oluşabilmektedir. Orta kulakta oluşan iltihaplanma sonrasında şişme de görülebilmektedir. Geniz etinin şişmesi de orta kulak iltihabının bir nedeni olabilir. Bu sorun kişilerde kulak ağrısı, kulak tıkanıklığı, denge kaybı, kulak akıntısı, kulak çevresinde kaşıntı gibi nedenlere yol açar.

Östaki Borusu Fonksiyon Bozuklukları: Burun, boğaz ve orta kulağı birbirine bağlayan bir boru olan östaki borusu kulak içerisindeki basıncı dengelemektedir. Östakide oluşabilecek herhangi bir neden kulak tıkanıklığına sebep olabilmektedir. Basıncın dengelenmesine neden olan sorun ile kişiler kulak tıkanıklığı ve kulak ağrısı gibi sorunlar yaşamaktadır. Bu bölgede oluşan sorunlar östaki borusunun şişmesine ve enflamasyonuna neden olmaktadır.Bu soruna neden olan en temel sorunlar ise soğuk algınlığı, alerji ve kulak enfeksiyonlarıdır. Ayrıca kulakta çınlama ağrı ve tıkanıklık yaşanabilmektedir.

Tıkalı kulak nasıl açılır?

Bu sorun zaman zaman herkesin başına gelebilecek bir problemdir. Kişiler bu sorunun nasıl geçeceğini de merak etmektedir. Bunun için çözümler şu şekildedir:

Basınç değişikliği uygulayın

En yaygın kullanılan yöntem olan basınç uygulamak, esnemek, sakız çiğnemek ya da valsalva manevrası ile mümkün olmaktadır. Valsalva manevrası aslında pek çok kişinin bildiği ağız ve burnu kapatarak kulaklardan nefes vermeye çalışmaktır. Bu şekilde kulaklara hava basıncı uygulanır. Genellikle en çok kullanılan çözümlerden bir tanesidir. Hafif ve basınç kaynaklı sorunların çözümü için kullanılmaktadır.


Kulak kirini temizleyin

Kulak kirini temizlemek sorununuzun çözümü olacaktır.Ancak bu işlemi kendiniz yapmamalısınız. BU yöntemde kulaklara damlatılan gliserin ile kirler yumuşatılır ve ardından doktor yardımı ile kulaklar temizlenir. Hafif kulak tıkanıkları için tıkalı kulağınızın üstte kalması ile birkaç damla ılık zeytinyağı damlatmak ardından on dakika bekleyerek kirleri hafifçe temizlemek gerekir.

Nemlendirin

Kulaklarınızı nemlendirmek bir başka yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için sıcak su ve okaliptüs yağı kullanılarak yapılan buhar banyosu ve sıcak duş kulaklarınıza iyi gelecektir. Soğuk algınlığı ile oluşan tıkanıklıklarda ise tuzlu su kullanılabilir.

Sıcak bez

Isıttığınız temiz bir bezi yan yattıktan sonra kulağınıza koyunuz on dakika bu bezi bekletin. Daha sonra bu bezi hafifçe kulağınıza bir kaç kez bastırdıktan sonra çıkarmalısınız. Bu sayede kulağınızdaki ağrının hafifleyeceğini göreceksiniz. Ayrıca kulak içerisindeki kirlerde yumuşadığı için kolayca çıkacaktır.

Doktorunuza başvurun

Bu sorunlarda en iyi çözüm doktora başvurmaktır. Özellikle uzun süreli olan ağrılarda hemen bir doktora görünmelisiniz. Birkaç saatten fazla olması durumunda ateş, kusma, kulakta kanama ya da sarı (bazen yeşil) renkte akıntı görülmektedir. Bu sorunlarda hemen doktorunuza gidiniz.

Kulak tıkanması nasıl geçer?

Basınçtan dolayı oluşan kulan tıkanıklığı için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek sorununuzu çözecektir. Ancak uzun süreli ve başka semptomlar ile birlikte seyreden bir durum olduğunda bir doktora gitmenizde fayda vardır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr