Kulak çınlaması neden olur, nasıl geçer? Evde doğal yöntemlerle kulak çınlamasına kesin çözüm
Kulak içerisinde duyulan anlamsız sesler halk arasında ‘hayırlı haber’ ya da ‘birinin hakkında konuşması’ gibi farklı şekillerde değerlendirilse bile kulak çınlaması farklı bir hastalığın nedeni olabilir. Peki kulak çınlamasının nedenleri nelerdir, kimlerde görülür, nasıl tedavi edilir? İşte kulak çınlamasına yol açan faktörler ve çözüm önerileri....
Tinnitus ya da halk arasındaki ismiyle kulak çınlamasını insanlar kimi zaman vızıldama, zil çalması, dalga sesi, rüzgar sesi, kükreme ve su sesi gibi tarif edebilirler. Bu ses bir kulakta, her iki kulakta ve bazen de başın içerisinde algılanabilir.
İşitme kaybı olduğu zaman ise kulak ses üretmeye başlar. Kulağın üretmiş olduğu bu sese çınlama denir. İnce seslerde kayıp yaşanıyorsa tiz bir ses duyulur. Kalın seslerde kayıp yaşanıyorsa boğuk bir çınlama sesi oluşur. Aslında çınlamayı kulak değil beyin üretir.
Kulağın çevresinde haraketli birçok kas bulunmaktadır. Kulak çevresinde bulunan bu kasların aşırı kasılması ya da gevşemesi, mekanik bozulmalar, sürtünmeler de çınlama oluşmasına neden olur. Birçok nedenden kaynaklanabilen kulak çınlamasının tedavisi oluşum sebeplerine göre değişiklik göstermektedir. En çok görülen kulak çınlaması ise ileri yaşlarda görülen presbiakuzi adı verilen ileri yaş çınlamasıdır. İç kulak zamanla eskir ve eskidiği için işitme kaybına yol açar, bu da kulak çınlamasının asıl nedenidir.
Kulak çınlaması herkeste görülen kulak çınlaması zaman zaman oluşabilir. Ancak bazı durumlarda görülme sıklığı artar. Çınlama sürekli olmaya başladığında kişileri oldukça rahatsız eder. Kulak çınlaması cızırtı, uğultu ya da su gürültüsüne benzer şekilde ses oluşumu duyulur. Kulak çınlamasının oluşma nedenlerinden biri, iç kulakta yer alan işitme sinirlerinde meydana gelen hasardır. Bu durum özellikle ilerlemiş yaşta ortaya çıkmaktadır.
Kulak çınlaması neden olur?
Kulak çınlaması her zaman herkeste görülebilecek bir durumdur. Kısa süreliğine oluşur ve bir müddet sonra kendiliğinden geçer. Ancak kulak çınlamasının sürekli hale gelmesi ya da patolojik çınlama gibi durumlarda kişide işitme kaybına kadar gidebilmektedir.
Kulak çınlamasının nedenlerinden biri kulakta oluşan kulak kiridir. Kulakta oluşan bu kirin birikmesiyle kulak çınlaması oluşabilir. Bunun dışında çok fazla yüksek sesle müzik dinlenilmesi, kulaklığın çok fazla kullanılması gibi sebeplerde kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak içerisine yabancı cisim sokulması, kulak zarında oluşan delinme, orta kulakta oluşan sıvı birikmesi, orta kulakta oluşan iltihap, orta kulakta bulunan eklemlerde sertleşme ve iç kulaktaki hücrelerin dışarıdan veya içeriden kaynaklanan bir durum sonucunda zarar görmesi gibi nedenler kulak çınlamasına neden olabilir.
Şeker hastalığı kişinin yanlış ilaç kullanması, boyun bölgesinde ve bölgesinde yaşanan çeşitli travmalar gibi nedenler de söylenebilir. Kulak çınlaması içeriden ve dışarıdan aldığı uyarıcılarla tıkanma kaynaklanabilir.
Kulak çınlamasına yol açan faktörler
Kulak çınlamasının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler çoğunlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildiği gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sık karşılaşılan nedenler şöyle sıralanabilir;
- Yüksek efor harcanan faaliyetlerden sonra kulak çınlaması duyulabilir. Bu çınlamalar zararsızdır ve dinlenerek geçmektedir.
- Yaş ilerledikçe kulak çınlaması artar. Bunun nedeni yaşlanmadan dolayı kulağın fonksiyonel özelliklerini kaybetmesi ve işitme duyusunu kaybetmesidir.
- Şeker hastaları ve tiroit bezi bozukluğu olan kimselerde kulak çınlamaları görülür.
- Besin zehirlenmesi kulak çınlamasına neden olur.
- Aşırı alkol kulak çınlaması yapar.
- Kirli kulaklar iç ve dış kulak iltihabına neden olur ve kulak bu nedenle çınlar.
- Bazı kanser türleri kulak çınlaması yapar.
- Sinir sisteminde görülen rahatsızlıklar kulak çınlamalarına sebep olabilir.
Ağız sağlığı: Araştırmalara göre, çınlama bozukluğu, çene ağrısının şiddetiyle ilişkilendirmiştir. Yine araştırmalar çene sorunları yaşayan kişilerin kulak çınlamasına daha yatkın olduklarını ve bazen de çenelerini hareket ettirerek başlarındaki sesi kontrol edebildiklerini ortaya çıkarmıştır.
Uyku alışkanlığı: Uyku alışkanlığınızı iyileştirmek, kulak çınlamalarınızı azaltmayı sağlayabilir. Öğleden sonra kafein kullanmayarak düzenli bir uyku alışkanlığı sağlayabilirsiniz. Ayrıca uyumadan önce sizi rahatsız edebilecek tüm faktörlerden uzak durmaya çalışın.
İlaç kullanmak: Bazı depresyon ve antidepresan ilaçları, kulak çınlamasını artırabilir ve çınlamayı ciddi boyutlara getirebilmektedir. Kanser ilaçları, antibiyotikler ve hatta bazen ağrı kesiciler kulak çınlamasını olumsuz yönde etkileyebilir.
Basınç: Özellikle uçak seyahatlerinde, uçağın yükselmesi ve alçalması sırasında hissedilen basınç tamamen normaldir. şişmiş bir boğaz veya kulak, orta kulaklarınızı boğazınıza bağlayan östaki tüpünüzü kapatabilir ve kulak zarının çevrenizdeki basıncın dengelenmesini önleyebilir. yutkunma, esneme, sakız çiğneme gibi hareketlerle basıncın dengelenmesini sağlayabilirsiniz.
Kulak çınlaması nasıl geçer?
Kulak çınlamasının şiddetine göre çeşitli tedaviler uygulanır. Kulak çınlaması çoğunlukla yüksek sesli müzik, tuzlu yiyecekler, kola, sigara, kahve gibi durumlar da oluşmaktadır.
Kulak çınlaması oluşumuna göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kulak kiri ile oluşan diğer bir ismi ile buscon ya da kulak içerisine dışarıdan gelen yabancı bir cismin sokulmasıyla oluşan kulak çınlaması için, farklı bir tedavi kullanılır. Ancak içeriden kaynaklanan bir hastalık sebebiyle kulak çınlıyorsa ilaç tedavisi uygulanır. Doktor kontrolünde gerçekleşen tedavi kişinin çınlama durumuna göre değişebilir.
- Kulak çınlaması kişinin gürültülü ortamlarda durmaması ya da düzenli olarak kulak temizliği yaptırması gibi durumlarda önlenebilir.
- Kulak zarında oluşan bir delinme ile gerçekleşen bir kulak çınlaması varsa doktor tedavisi ile geçebilir.
- İşitme kaybına sebep olacak bir çınlama, kulağın işitme cihazıyla tedavisi tavsiye edilmektedir.
- Kulak çınlaması gün içerisinde herkes de oluşan bir durumdur, ancak çoğu kişi tarafından basit olarak görülen bu durum, kafatasında tümör oluşumuna, çeşitli damar hastalıklarına, çeşitli dolaşım bozuklukları gibi ciddi hastalıklara sebep olarak ortaya çıkabilmektedir.
- Her 2-3 aya bir kulak temizliği uzamanlar tarafından yapılmalıdır.
Valsalva manevrası: Genelde dalgıçların su altında kullandığı bir şöhkel. Sakız çiğnemeye benzer basınç dengelemek için kullanılıyor. Burnunuzu tıkayıp yeniden burundan hava vermeyi deniyorsunuz. Hava kulağa gider ve basınç dengelemeye destek olur. Fakat uygularken dikkatli olmak ve doktorunuza danışmanın gerekmektedir.
Maden suyu: Günlük yaşamda tükettiğimiz sular mineral bakımından fakirdir. Sudan alamadığımız mineralleri elde etmek için günlük 1 tane maden suyu içmek gerekiyor.
Sakız çiğnemek: Sakız çiğneyerek östaki borusundan iç kulağınıza hava vererek basınç düzenlemenize destek oluyor. Çiğnenecek sakız konusunda bir sınırlama yok.
Beslenme tarzı: Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımızı etkiler. Bu yüzden tükettiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Örneğin çok fazla kahve ve alkol tüketimi, tuz oranı fazla olan yiyeceklerin tüketimi kulak çınlamasına neden olmaktadır.