Kulağınıza 1 Damla Sirke Damlatın Etkisi İnanılmaz
Özellikle yaz aylarında sık görülen dış kulak yolu iltihabı kişinin ağrılar çekmesine neden olarak hayatını olumsuz etkiliyor. Dış kulak yolu iltihabı, kulakta, bakteri üretmesine zemin hazırlayacak nemli bir ortamın oluşmasıyla meydana gelir. Peki, kulak ağrısına ne iyi gelir? İşte detaylar…
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Turhan San, dış kulak yolu iltihabına yol açan etkenler ve alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek önerilerde bulundu. Detaylar haberimizin içeriğinde...
EN ÖNEMLİ NEDENİ, BAKTERİLER!
Dış kulak iltihabına neden olan iki önemli etken bulunmakta. Bunlar; enfeksiyon ve enflamasyonlar. Özellikle havuz, deniz ve kirlenmiş sulardan geçen ‘Psödomanas aeruginosa’ ve benzeri bazı bakteriler, bazen de mantarlar bu rahatsızlığın görülmesine neden olur.
Dış kulak yolu; kulak kepçesi ile kulak zarının birleştiği yola verilen isimdir. Dış kulak yolunun giriş kısmında bulunan kıkırdağın derisi kalındır ve dış salgı bezleri ile kıl folikülleri içermektedir. Bu dış salgı bezleri ter, sebum ve serumen salgılıyor. Bu bezlerin görevi, kanal derisini ve kıl foliküllerini yağlayarak epitel atıkların atılmasına yardımcı olmaktır.
Kulak kanalının görevi ise ortamdaki ses dalgalarını kulak zarına taşımak. Bu fonksiyonu yapabilmesi için kanalın lümeninin açık olması, sağlıklı ve sağlam yapısını sürdürmesi gerekiyor.
Kulak kanalını döşeyen epitel örtüsüne keratin artıkları dökülüyor ve bu atıklar kanalın tıkanmasına neden olarak patojenlerin üremesi için bir ortam oluşturabiliyor. Bunu engellemek için kulak zarı ve dış kulak yolunun kendi kendini temizleme özelliği bulunmakta.
DIŞ KULAK YOLU KULAĞI KORUYOR!
Dış kulak yolu kulağın korunması için farklı özelliklere sahip. En önemli özelliklerinden biri de pH değerinin asidik olması. Bu sayede kulağa giren bakterilerin canlı kalması engelleyebiliyor. Aynı zamanda dış kulak yoluna sıkıca bağlı ve suya dirençli deri yüzeyi bulunuyor.
Böylece, kulağın tahriş olmasını da engellemiş oluyor. Serumenin ve diğer dış salgı bezlerinin salgıladığı sekresyonlar ise antibakteriyel içerikli oldukları için bakterilerin ölmesini sağlayarak zarar vermesini engeller.
DIŞ KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dış kulak iltihabının birçok belirtisi bulunmakta. Dış kulak yolu girişindeki kıkırdak çıkıntıya baskı uygulandığında şiddetli bir ağrı meydana gelir. Bu yanı sıra kaşıntı, kokusuz-berrak kulak akıntısı ve kulakta dolgunluk hissi de oluşmaktadır.
Dış kulak yolu iltihabında, kulak yolu ödemli ve kızarık görünür. İlerleyen safhada ise koyu kıvamlı akıntı oluşur, ödem artar ve bu durum işitme kaybına bile neden olabilir.
Aynı zamanda kulak etrafındaki lenf bezlerinde büyüme görülür. Erken tedavi edilmediğinde enfeksiyon vücudun çeşitli yerlerine yayılır. Bu yüzden, belirtileri dikkate almak ve hemen bir uzmana başvurmak gerekir.
MEDİKAL TEDAVİ GEREKİYOR
Dış kulak yolu iltihabı, kaşıntı ve hafif ağrıların başladığı ilk günlerde daha kolay tedavi edilir. Tedavinin amacı en kısa sürede hastanın ağrısını geçirmektir. Daha sonra dış kulak yolunun normal yapısına ve bozulan asidik pH'sına kavuşması sağlanır.
Ağrı için sistemik ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Topikal tedavi olarak antiseptik, antibiyotikli ve steroidli kulak damlalarının 7-10 gün boyunca kullanılması gerekir. Sistemik tedavide antibiyotikler ilk tercih olsa da 17 yaş altı hastalar ile yetişkinlere kullanılan antibiyotikler birbirinden farklıdır.
KULAĞINIZI SUDAN KORUYUN
Dış kulak iltihabında kulağın sudan korunması ve dışarıdan herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerekiyor. Özellikle tedaviyi takip eden 6 hafta boyunca kulağı sudan korumak gerekiyor.
Çok sık tekrar eden dış kulak iltihabını varsa ya da sık yüzüyorsanız banyo ve yüzme sırasında kulak tıkacı kullanmalısınız. Her yüzmeden sonra kulağınıza 5 mililitre (bir çay kaşığı) oranında asetik asit (sirkede bulunur) damlatabilirsiniz. Sirke, kulağın pH değerinin dengelenmesine yardımcı olur.