Kudüs Gezi Rehberi
Dünyada dini, tarihi ve stratejik önem sıralamasında ilk sıralarda yer alan Kudüs gezi rehberine başlayalım...
Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler açısından yüzyıllardır
önemini korumaya devam eden Kudüs, kilisedeki çan sesi ve camideki ezan sesinin
birbirine karışmasından dolayı dünyanın en özel şehirleri arasında gösterilir.
Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve Ermeni mahalleri olmak üzere dörde ayrılan şehir
adeta bir kültür ve medeniyet karması.
KUDÜS’E NASIL GİDİLİR?
Havayoluyla direk veya tarifeli bir şekilde Tel Aviv ulaşılabilir, yaklaşık bir saatlik otobüs yolculuğunun ardından Kudüs’e ulaşılır. Kudüs’e gitmeden önce Türk vatandaşlarının İsrail makamlarından vize alınması gerekiyor.
PASAPORTUNDA İSRAİL VİZESİ OLANLARIN DİKKATİNE!
İsrail vizesinin pasaportunuzda olması durumunda İran, Lübnan, Kuveyt, Libya, Suriye, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelere girişleri yasaktır.
KUDÜS’TE GEZİLECEK YERLER;
Kudüs’e gelir gelmez insanların en çok etkileyen öğelerden bir tanesi manevi atmosferinin insanları çepeçevre sarmasıdır. Kudüs’e gelen kişilerin şehrin mistik havasından etkilenmesinden dolayı oluşan dinsel temalı saplantılı düşünceler ve dini halüsinasyonlara neden olabiliyor.
Kudüs İsrail tarafından başkent olarak tanımlansa da Birleşmiş Milletler tarafından yasal olarak başkent sayılmamaktadır. Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların kutsal şehir olarak kabul ettiği Kudüs, yüzyıllar boyunca bu üç dinden öğeleri bünyesinde barındırmaya devam etmiştir. Dolayısıyla da hem mani hem de manevi olarak gezilip görülmesi gereken birçok mekan vardır.
İLBER ORTAYLI’DAN KUDÜS’TE GEZİLECEK YERLER LİSTESİ;
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ adlı kitabında yer alan Kudüs başlığında Kudüs’te gezilmesi gereken yerleri şu şekilde sıralıyor.
Mescid-i Aksa
Kubbetüs Sahra
Ağlama Duvarı
Tapınak Tepesi
Kıyamet Kilisesi
Zeytin Dağı (Tur Dağı)
Kutsal Topraklar Müzesi
KUDÜS’TE NE YENİR?
Kudüs halen daha tartışmaların odağında olmasına rağmen turizm açısından da potansiyeli oldukça yüksek bir şehirdir. Eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılan Kudüs din, tarih ve kültür turizmin yanı sıra oldukça zengin bir mutfağa sahip. Medeniyetlerin, kültürlerin ve coğrafyanın kesişim noktasında olmasından dolayı Asya, Avrupa, Akdeniz, Arap ve Yahu mutfağının en iyi örnekleri görülebiliyor.
KUDÜS’TE NEREDE KALINIR?
Ezan ve çan seslerinin yankılandığı eski şehirde her bütçeye uygun olarak konaklama imkanı mümkün. Bütçenizin durumuna göre beş yıldızlı otellerden hostellere kadar birçok seçenek mevcut. Gezi sırasında ulaşımın kolay olması amacıyla konaklama için eski şehir ve çevresi tercih edilebilir. Ayrıca Kudüs geziniz için 2-3 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.
KUDÜS’TE RESMİ TATİLLER
Purim, Pesach, Kurtuluş Bayramı, Shavout, Rosh Hashanah (yeni yıl), Şükran Günü, Hannukah, gibi resmi tatiller vardır ANCAK Filistinlilerin resmi tatilleri ile değişiklik göstermektedir. Ayrıca paskalya, hamursuz, noel ve bayram gibi dönemlerde din turizmi dolayısıyla otellerin doluluk oranının yanı sıra fiyatlar da daha pahalı olabiliyor.