20.08.2024-10:41 (Son Güncelleme:20.08.2024-10:41)

Küçükbaş hayvancılığı ayağa kaldıracak proje: 300 bin yetiştirici faydalanacak

Hayvan yetiştiriciliği alanında attığı önemli adımlarla tanınan TÜDKİYEB, 300 bin yetiştiriciyi kapsayacak olan yeni bir proje için kolları sıvadı.

Küçükbaş hayvancılık için önemli bir adım atılıyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği, küçükbaş hayvancılık sektörüne yönelik önemli destekler içeriyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, tebliğde yer alan desteklemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hayvancılara kuzu ve oğlak desteği

Ensonhaber’in yer verdiği habere göre; Çelik, ilk kez anaç koyun keçi desteği yerine kuzu ve oğlak desteği verileceğini vurgulayarak, yetiştiricilerin bu desteklerden faydalanabilmesi için TÜDKİYEB'e üye olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, sürü yöneticisi istihdam desteklerinden de bu üyelikle yararlanabileceklerini ifade etti.


Ödemeden yararlanma şartları

Destek ödemelerinin yapılabilmesi için kuzu ve oğlakların tamamına koyun-keçi vebası aşısı yapılması ve bu işlemin Veteriner Bilgi Sistemi'ne (VETBİS) kaydedilmiş olması gerekiyor. Ancak, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve Gökçeada dahil Çanakkale'nin Avrupa yakasındaki işletmeler için bu Aşı şartı aranmayacak.

300 bin yetiştiriciyi kapsayacak

Her kuzu ve oğlak için sadece bir kez destekleme ödemesi yapılacak ve bu ödemeler iki dönem halinde gerçekleştirilecek. Çelik, birinci dönem başvurularının eylül ayının ilk iş gününde başlayıp aralık ayının ilk iş gününe kadar devam edeceğini, ikinci dönem başvurularının ise nisan ayının ilk iş gününde başlayıp 15 Haziran tarihine kadar süreceğini belirtti.

Çelik, yetiştiricilerin belirtilen süreler içinde başvurularını yapmalarının, desteklerden faydalanmaları açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, TÜDKİYEB’e üye 300 bin yetiştiricinin bu desteklerden faydalanmasını istediklerini söyledi.

muratcankilic@haber365.com.tr