Malatya'da ekonomik olarak yeterli verimin alınamadığı küçük tarım arazilerinde tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilerek üreticilerin kazanç sağlaması amaçlanıyor.
Malatya'da ekonomik olarak kayısı yetiştirilemeyen, "don çukuru" olarak bahsedilen ve zirai dondan etkilenen alanlar ve küçük tarım arazilerinde tıbbi aromatik bitkiler üretilerek üreticilerin kazanç sağlaması amaçlanıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şehirde, kayısıdan yeteri verimin sağlanamadığı arazilerde tıbbi aromatik bitki yetiştirmek isteyen çiftçilere fide desteği ve danışmanlık hizmeti sunuluyor.
Yeşilyurt ilçesi Mahmutlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bayram Köseoğlu da bu yardımlardan yararlanarak, kiraladığı 2,5 dekarlık arazide tıbbi nane ve kekik yetiştirdi ve ilk hasadını yapmanın sevincini yaşadı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, açıklamasında, Malatya'nın meyve ile sebze üretiminde ciddi bir yerde olduğunu belirtti.
Şehirde her ne kadar kayısıyla bilinse de farklı tarım ürünlerinin yetiştirildiğini ve satıldığını belirten Macit, kayısının yanında Arapgir köhnü üzümü, Arapgir mor reyhanı ile Malatya banazı karası üzümünün coğrafi işaret tescilinin olduğunu belirtti.
Son senelerde şehirde tıbbi aromatik bitki üretiminin de başladığını belirten Macit, şu ifadeleri kullandı:
"Ekonomik olarak kayısı yetiştirilemeyen (zirai) don alanı olan küçük parçalı arazileri, işletme büyüklüğünde olmayan arazileri değerlendirmeye çalışıyoruz. Üreticimiz üniversitede tıbbi aromatik bitkiler konusunda eğitim almış. Biz bitkinin üretilmesi ve işlenerek, mamul haline dönüştürülmesi için destek verdik. Çiftçimiz burada yetiştirdiği ürünü bitkisel yağ gibi çeşitli mamule dönüştürüyor. Bakanlığımızın da tıbbi aromatik bitkiler konusunda şehrimize desteği var."
Macit, küçük arazilerde tıbbi aromatik bitki üretmenin yetiştiriciye ekonomik fayda sağlayacağını belirterek, "Özellikle küçük arazilerde, kayısının ekonomik yetiştiriciliğinin olmadığı alanlarda bu ürünleri yaygınlaştırarak çiftçilerin gelir elde edip, evini geçindirmesini planlıyoruz. Tıbbi aromatik bitki yetiştirmek isteyenler, müdürlüğümüze müracaat etsin. Teknik elemanlarımız araziyi inceleyerek, uygun araziyi belirleyecek. Daha sonra ise destek verebiliyoruz." şeklinde konuştu.
Bazı şehirlerde tıbbi aromatik bitkiler pazarının oluştuğunu aktaran Macit, "İlimizde üretim yeni olduğu için henüz pazar oluşmadı. Üreticimiz, yağlarını internet üzerinden pazarlamaya çalışıyor. Türkiye'de alıcısı ve pazarı var. İhracatı da var bu ürünlerin." dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Demet Köksal da 2019'da Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Destek Programı kapsamında üretici Bayram Köseoğlu'na destek olduklarını anımsatarak, şu açıklamalarda bulundu:
"1,5 dekar alana tıbbi nane olarak 10 bin 500 fide temini sağladık. 800 metrekare alan için ise 3 bin kekik fidesi desteği sağladık. Genç Çiftçi Projesi kapsamında yılda 250 kilogram yağ üretimi için birer distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su seperatörü, yağlı su toplama tankı ve su pompası olmak üzere 30 bin liralık hibe desteği verdik. Çiftçimiz ilk hasadını yaptı, ikinci hasadı da gerçekleştirecek. Bugüne kadar yaklaşık 30 çiftimize tıbbı aromatik bitkiler konusunda destek verdik."
Çiftçi Bayram Köseoğlu, Adıyaman Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü'nü tamamlamasının peşinden tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmeye karar verdiğini belirtti.
2019'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden aldığı desteklerle tıbbi nane ile kekik ürettiğini ve bu sene ilk hasadı yaptığını ifade eden Köseoğlu, "Kekikte ilk hasadı verim olarak beklenenin üstünde yaptım, nane de aynı şekilde. İklim kekik ve nane yetiştiriciliği için çok uygun. Kekiğin hiçbir atık ürünü kalmıyor. Yağını çıkardıktan sonra posasından gübre elde edebilirsiniz." şeklinde konuştu.
Köseoğlu, yetiştirdiği ürünleri ve bu ürünlerden sağladığı yağları internetten sattığını da ifadelerine ekledi.