30.09.2019-11:51 (Son Güncelleme:30.09.2019-11:49)

Kronik Miyeloid Lösemi Nedir?

Ölümcül bir hastalık olan ve oldukça nadir olan kronik miyeloid lösemi pek bilinmese de bir hematolojik hastalık çeşididir.

Kronik miyeloid lösemi nedir? Kronik miyeloid lösemi tedavi edilebilir mi? Gelin soruların cevaplarına birlikte bakalım.

KRONİK MİYELOİD LÖSEMİ NEDİR?

Klonal ve neoplastik bir kök hücre hastalığı olan ve toplumda kan kanseri olarak tanınan Kronik Miyeloid Lösemi (KML); nadir olan bir hematolojik hastalık çeşididir. Sinsi ve asemptomatik olabilen KML, erken tanı konulmadığı takdirde hastanın yaşamını kaybetmesi ile neticelenebilir.

ABD’de her sene ortalama 5500, ülkemizde ise 300 yeni hastaya KML teşhisi konulurken, hastalığın tirozin kinaz inhibitörleri (TKI) adı verilen bir grup ilaç ile tedavi edilme potansiyeli var. Ölümcül bir kanser olan Kronik Miyeloid Lösemi, erken tanı ve bir hematoloji kliniğinde uluslararası rehberlere göre tedavi yürütülmesi halinde, oral TKI grubu ilaç alarak tedavi olabilen kronik bir hastalık durumuna gelebiliyor. Bu ilaçlar hastalık göstergeleri ve verileri ortadan kaldırmakla kalmayıp, kromozom ve gen aşamasında hastalığın bütün işaretlerini en az seviyeye indirebilecek kadar etkili oluyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr