Krizin İçinden Fırsat Doğdu! Türkiye BAE ve Pakistan ile Tır Karnesi Anlaşması Yaptı
İngiltere’de başlayan ve tüm dünyayı saran tedarik krizini Türkiye fırsata çevirdi. BAE ve Pakistan’la Tır Karnesi anlaşması yapan Türkiye hem bölgedeki krizine çözüm sunuyor hem de lojistik merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Türkiye, tüm dünyada ticareti derinden etkileyen ve hızla navlun fiyatlarının yükselmesine sebep olan konteyner ve gemi taşımacılığı krizini fırsata çevirdi. Pandemi döneminde başgösteren tedarik krizine bölgede önemli bir aktör olarak birçok çözüm üreten Türkiye, çözümlerine bir yenisini daha ekledi. BAE ve Pakistan’la Tır Karnesi konusunda anlaşma imzalayan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Sharjah Limanı’ndan yüklenen tırlar, İran İslam Cumhuriyeti’nde bulunan Bandar Abbas limanına deniz taşımacılığı ile tır üstünde gelecek oradan da karayolu ile Türkiye’ye geçecek.
TEDARİK KRİZİNE ALTERNATİF; KONTEYNERSİZ HIZLI TAŞIMACILIK
Devreye sokulan bu yöntemle BAE’ye konteyner üzerinde gelen ürünler tır üzerinde karayolu kullanılarak Türkiye’ye ihtiyaç halinde ise Türkiye’den Avrupa veya diğer komşu ülkelere geçebilecek. Yapılan Tır Karnesi anlaşması ile BAE üzerinden Suveyş Kanalını geçerek Mersin’e ulaşan bir gemi yolda 20 gün harcarken yeni yöntemle, 6-8 gün içerisinde Mersin’e ulaşmış olacak. Pakistan’dan 1 ay süren deniz taşımacılığı ise 1o-12 güne inecek. Bu yöntemle konteyner ihtiyacını pas eden Türkiye birçok ülke için lojistik üssü olma özelliğini korumaya devam etmiş olacak.
LOJİSTİK KRİZİNİN ALTERNATİFİ GÜZERGAH KULLANILMAYA BAŞLANDI
Üretim yapan veya ithalat-ihracat yapan firmalar ise devreye sokulan yeni yöntemin kriz için önemli bir çözüm olacağını düşünüyor. Yeni yöntemin devreye sokulmasıyla beraber firmalar bu güzergahı kullanmaya başladı bile. Pakistan ile Türkiye arasında kurulan bu koridordan gelen ilk ürün ise bisiklet lastiği ve tekstil ürünleri oldu.
PAKİSTAN VE AFGANİSTAN’DA KULLANILAN TIR KARNESİ NEDİR?
Farklı ülkeye ait yük taşıma aracının farklı ülke sınırları içerisinde ürün ve mal taşımasına müsaade eden anlaşmadır. Bu anlaşma BAE ile ülkemiz içinde ikili bir karayolu anlaşması bulunmamakta olup, anlaşmanın her iki ülke Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanması anılan rotanın gelişimine katkı sağlayacaktır. TIR Karnesi ise, uluslararası kara taşımacılığını, ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan bir transit belgesi olarak kullanılıyor.