Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlar Dikkat! Borçlara Taksitlendirme Geldi
Kredi ve kredi kartı borçlarını da kapsayan ödeme imkânlarıyla ilgili yasa düzenlemesi çalışmaları tamamlandı.
Pandemi döneminde zorluk çekmeye devam edenler rahatlıyor. Yeni borç düzenlemesiyle bireysel krediler ve kart borçları uygun vadelere bölünecek. 31 Aralık’a kadar borçlarını yapılandıranların sicilleri de temizlenecek.
Yapılandırma kapsamıyla ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Türkiye Bankalar Birliği; Birinci adımda borcun bulunduğu bankaya ya da finansal kuruluşa başvurulması gerektiğini, İkinci adımda borç hesaplamasına gidileceğini ve bankalar müşterilerinin bütçesine uygun vadelere bölerek yapılandırma imkânı sunacağını belirtti.
Bankalar hesaplamada kredi katının ödenmemiş toplam borcu, taksitli alışverişlerin toplam borcuyla birlikte yapılandırıyor. Yapılandırmada ise kalan vade, ödenmiş borcun hesaplamasında dikkate alınıyor.
Borçların aksaması, hesap kesim tarihlerinin karışması, ödemelerin çakışması ya da borçların unutulması gibi durumlarda ortaya çıkan karışıklığı ortadan kaldırmak için borçları tek çatı altında toplanması da seçenekler arasında yer alacak.
10 ADIMDA BORÇ YAPILANDIRMA SÜRECİ;
DÜZENLEME NELER İÇERİYOR?
Gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil tüm kredi borçlarını kapsıyor. Borçların vadesinin 20 Mayıs'tan önce olması ve bu tarih itibarıyla kısmen veya tamamen ödenmemiş olması gerekiyor. Borçların 31 Aralık'a kadar ödenmesi, yeniden yapılandırılması durumunda Risk Merkezi nezdindeki kayıtlar dikkate alınmayacak.
BORÇ BİLGİSİNİ NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?
Borcun bulunduğu banka veya finansal kuruluştan öğrenilebilir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait kredi, kredi kartı, çek ve senet bilgileri ile ilgili rapor sunuluyor. Yalnızca gerçek kişilere, e-Devlet kanalı üzerinden rapor hizmeti veriliyor. Aynı gün içerisinde 1 adet olmak üzere her ay 4 adet rapor ücretsiz rapor alınabiliyor.
RİSK MERKEZİ KAYITLARINDA YER ALACAK MI?
Borcun tamamının ödenmesi, yeniden yapılandırılması halinde, bundan sonraki finansal işlemlerde Risk Merkezi nezdindeki bu kayıtlar banka ve finansal kuruluşlarca dikkate alınmayacak. Düzenleme kapsamına giren borç ve ödeme bilgileri yasa kapsamında Risk Merkezi kayıtlarında yer almaya devam edecek.
TALEBİM OLUMLU KARŞILANMADI NE YAPMALIYIM?
ÖDEME RİSK MERKEZİ'NDE NE ZAMAN GÖRÜLEBİLİR?
Kredi kartı dâhil kredi borcuna ilişkin ödeme bilgileri e-Devlet haricindeki kanallar üzerinden, ödeme tarihini takip eden bir sonraki ay sonunda, e-Devlet kanalı üzerinden; ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında, karşılıksız çeke ilişkin ödeme bilgileri ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında görülebilir. Protestolu senede ilişkin ödeme bilgileri de ödeme tarihini takip eden 1 iş günü sonrasında görülecek.