Kredi Çekip Ev Aldığına Pişman Oldu
Kredi, ev, kanalizasyon, banka kredisi, koah hastası, engelli, tamirci adlı başlıklar galerimizde
Kredi çekip ev aldığına pişman oldu
Merkez osmangazi ilçesi hocahasan mahallesinde oturan 48 yaşındaki hülya seven, 17 daireli sitenin alt katında bulunan evi, 10 yıl vadeli banka kredisiyle 7 yıl önce satın aldı.
Hülya seven’in yürüme engelli, koah hastası eşi mesut seven ve 2 çocuğuyla birlikte oturduğu evine geçen günlerde atık su doldu.
Tamirci çağırıp, bakım yaptırdığı evinin tabanından 17 dairenin atık suyunu taşıyan kanalizasyon geçtiğini öğrendi. koku gelen ve atık su sızan evin koridorunun 2 kat döşenmiş yer karolarını kıran tamirciler, rögar kapağını fark etti.
Kapağı açan tamirciler, evin tabanından kanalizasyon geçtiğini, koridora çıkan kanalizasyon bacasıyla rögar kapağının ise 2 kat fayans döşenerek, gizlendiğini tespit etti.
Çocuklarının, kıyafetleri koktuğu için okula gitmek istemediğini ve koah hastası eşinin de nefes alıp, vermekte zorlandığını belirten seven hukuk, mücadelesi başlattı.
Bankaya kredi ödemesi devam ettiği için maddi durumunun iyi olmadığını dile getiren hülya seven, site yönetimine durumu bildirdiği halde soruna çare bulunmadığını söyledi. mağdur olduğunu belirten seven, "belediyeyi arıyorum, vidanjörle gelip açıyorlar.
Biraz zaman geçince tekrar aynı sorunla karşılaşıyoruz. bu sorun çözülmezse tek çarem kalıyor. kanalizasyona beton döktüreceğim" dedi.
Ev alırken neye dikkat etmek gerekir?
Gayrimenkul konusu neredeyse her aileyi yakından ilgilendiriyor. çünkü barınma, yani konut en temel ihtiyaç olduğu gibi, aynı zamanda da en sağlam yatırım aracı. ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek isteyen kişilerin, bu aşamada dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. aksi halde, ev sahibi olma heyecanı karşılaşılan problemler nedeniyle yerini hüsrana bırakabiliyor. peki, ev sahibi olurken hangi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor? işte yanıtı..
Ev araması başlangıcında bütçenizi doğru belirlemeniz, boşuna vakit kaybetmeme ve genellikle uzun süren bu süreçte enerjinizi tüketmemeniz açısından önemli. bütçe belirlenmesindeki en önemli detaylardan biri de gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi yaklaşık olarak belirlemenizdir. bu konuda hesapkurdu olarak bankaların kredi limiti belirlemede kullandıkları yöntemlere göre geliştirdiğimiz ve güncel faiz oranları üzerinden çekebileceğiniz kredi tutarını hesaplayan ne kadar kredi çekebilirim? hesaplama aracımızı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Konut alımı nispeten geri dönüşü zor bir süreçtir. bundan dolayı karar vermeden önce tüm uygun ev seçeneklerini bir ön değerlendirmeden geçirmeniz, ileride pişman olmamak açısından önemli. hızlı bir ön değerlendirme için temel alabileceğiniz ev ölçütleri:
Bulunduğu konum, fiyatı, büyüklüğü, bulunduğu katı, ulaşım imkânları, satış işleminde emlakçının olup olmadığı,
Ayrıca bu listeyi tercihleriniz doğrultusunda daha genişleterek, size uygun ev seçeneklerini çok daha fazla daraltabilirsiniz. tapunun kat irtifaklı tapu olması ileride sıkıntı yaratabilir. bu nedenle kat mülkiyeti tapusu bulunmayan gayrimenkulleri tercih etmeyin. almayı düşündüğünüz gayrimenkulün ulaşım, ısınma, otopark, güvenlik gibi ihtiyaçlarınıza yeterli ölçüde cevap vermesine özen gösterin. gayrienkulü alırken, alım bedelini düşük göstermeyin, düşük bedel sizi hem tapu harcı hem de evin 5 yıl içinde satılması halinde gelir vergisi yönünden sıkıntıya sokabilir.
Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek vb durumların olmadığından emin olun. evi, eş veya çocuk adına alıyor ve bedelini siz ödüyorsanız söz konusu işlemin veraset intikal vergisine neden olduğunu unutmayın.
Bir de komşu olayı var. ev alma komşu al sözünü akıldan çıkarmamak gerek. o nedenle çevrenin ve komşuların da araştırılmasında fayda var. geçmişten gelen aidat, vergi, bakım veya onarım borcu olup olmadığını araştırın.
Gayrimenkul alırken mutlaka danışmanlık hizmeti alın. bu konuda deneyimli olan kişi ya da firmalar birçok konuda sizi uyarır ve ileride ciddi sorunlar yaşamanızı engeller.