14.05.2018-13:34 (Son Güncelleme:03.06.2021-17:54)

Kreatinin Nedir?

Kreatinin nedir kaç olmalı, kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür, kreatin ve kreatinin nedir, kreatinin yüksekliğinde neler yenmeli konuları ile ilgili detaylar haberimizde...

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biride kemik rahatsızlıkları. Yaşam biçiminden, beslenme alışkanlıklarına, stresten, çalışma koşullarına kadar birçok durum kemik hastalığı üzerinde etkilidir. Peki Kreatinin nedir kaç olmalı, kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür, kreatin ve kreatinin nedir, kreatinin yüksekliğinde neler yenmeli? İşte detaylar…

KREATİN VE KREATİNİN NEDİR?

Kreatinin, kasların düzenli olarak ürettiği atıktır ve kaslardaki enerjinin sağlanmasına yardımcı olan kreatin maddesi tarafından oluşturulur.

Kreatinin testi kan ve idrardaki kreatinin miktarını ölçer. Kreatini testi, böbreklerin iyi çalışıp çalışmadığını gösterir. Böbreklerde bir problem varsa idrardaki kreatinin miktarı azalırken, kandaki kreatinin seviyesi yükselir.

KREATİNİN NEDİR, KAÇ OLMALI?

Erkekler kas oranı daha fazla olduğu için kadınlara oranla kreatinin değerleri daha yüksektir. Aynı zamanda, yetişkinlerin kreatinin normal değerleri çocuklardan daha yüksektir.

-Erkek: 0.6-1.2 mg/dL,

-Kadın: 0.5-1.1 mg/dL,

-Çocuk: 0.3-0.7 mg/dL,

-Bebek: 0.2-1.2 miligram/desilitre,

-Ergen: 0.5-1.0 miligram/desilitre,

-Tek Böbrekli İnsan: 1.8-1.9 miligram/desilitre olması gerekir.

KREATİNİN YÜKSEKLİĞİNDE NELER YENMELİ

Test sonuçlarında kreatinin değeri olduğundan yüksek çıktıysa üroloji doktoruna görünmelisiniz. Doktor test sonuçlarına göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Kreatinin yüksekliğinde papatya, ısırgan otu, karahindiba kökü, tarçın gibi bitkileri doktorunuza tanışarak bitki çayı şeklinde tüketebilirsiniz.


KREATİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Kreatin düşüklüğü referans değerlerinin düşüklüğü demektir. Yaşlılık, kilo kaybı, nörolojik bazı hastalıklar, kas kütlelerinde azalmaya neden olur. Bu durumda kreatin testi yapılır.

Kreatin düşüklüğünün görüldüğü bir diğer durum ise hamilelik dönemidir. Bunun nedeni gebelikte idrar üretimi artar ve vücutta su kaybı meydana gelir. Böyle bir durumda panik yapmaya gerek yoktur. Gebelik sonrası kreatin değeri normale dönmektedir.

Her ne kadar kreatinin vücut tarafından sentezlense de diyet ile desteklenmelidir. Protein bakımından az beslenmek vücut kaslarında zayıflamaya neden olacağından kreatinin düşüklüğüne neden olur. Tüm bunların dışında, ciddi enfeksiyon varlığı, mesane ve idrar yollarında oluşan tıkanıklıklar, böbreklere olan kan akışının azalması, kalp yetmezliği, böbreklerde hasarlanma, böbrek yetmezliği ve böbrek kanseri gibi ciddi rahatsızlıklarda da kreatinin düşüklüğü görülebilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr