18.09.2020-09:36 (Son Güncelleme:18.09.2020-09:26)

Kovid-19’da Sosyalleşme, Yeni Normali Oluşturacak

Ekonomiyi teslim alan, pandeminin, en büyük etkiyi yoksul ülkeler üzerinde bıraktığı kaydedildi.

Çalışma Dünya Bankası’nın.

Banka, Kovid-19 salgınının, yoksul ülkelerin 10 yıllık kazanımlarını aldığına yönelik bir analiz yaptı. Özelikle sağlık ve eğitim alanlarında, güçlükle gelinen seviyelerin tehdit altında olduğu belirtildi.

Banka, insan sermayesine odaklı yatırımların devletlerin büyümelerinde kilit önemde olduğu kaydedildi.

SALGINDAN ÖNCE YOKSUL ÜLKELER CİDDİ İLERLEMELER YAPMIŞTI

Banka'nın analizinde, İnsan Sermayesi 2020 Endeksi'ne göre, pandemiden önce çoğu yoksul devletin insan sermayesi tesis etmede, ciddi ilerlemeler sağlandığına dikkat çekilerek, yoksul devletlerin, yine bu konuda en çok çalışma yapan uluslar olduğu da vurgulandı.

KIRILGAN AİLELER KORUMA ŞEMSİYESİNE ALINMALI

Çalışma, sağlık ve eğitim yatırımlarının korunması ve geliştirilmesi için, devletlerin azınlıklarda, okul sayısını arttırmaları, öğrenmenin sonuçları üzerinde rehabilite çalışmaları yapmaları, sağlıkta, hizmetlerin yaygınlaştırılması, niteliğin arttırılması, kırılgan ailelerin sosyal güvenlik şemsiyesine alınmalarını öneriyor.

DEZAVANTAJLI AİLELER ÖNEMLİ AŞILARA ERİŞEMEDİ

Çalışma, dezavantajlı ailelerin çocuklarının önemli aşılara erişemediğini, 1 milyarın üzerinde çocuğun, yarım dönemlik eğitim kaybına uğradığı ve bu durumun önemli bir mali kayıp olduğu da vurgulandı.

Dünya Bankası, bu dönemde daha sağlıklı ve kapsayıcı bir sağlık hizmetinin ve esnek bir eğitim sisteminin tesis edilmesiyle, yeni normalin temelini oluşturabileceğinin altı çizildi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr