21.10.2020-10:25 (Son Güncelleme:21.10.2020-10:33)

Kovid-19 Maskesi Vurgunu

Pandemiye karşı kullandığımız maskeler ne kadar koruyucu, ne kadar kanserojen, yanıtı ancak laboratuvar söyleyebiliyor. Ama, 50 milyar liralık maske pazarının hakimi, merdiven altı üreticiler.

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Çin’in 2019 yılı aralık ayında duyurduğu, Kovid-19 virüsüyle birlikte, tüm dünya korunmak için virüsleri filtre eden maskeler edinmeye başladılar.

Cerrahi maskeler, standartlara göre 2 saat takılabiliyor. Sonra oluşan nem, bakteri üreteceği için, artık hastalık kaynağı oluyor.

Yani 5 bin kişilik bir işletmenin, çalışanları için 20 bin adet maske alması gerekiyor. Bu durum da büyük bir Pazar oluşturuyor.

50 MİLYARLIK MASKE PAZARI!

Resmi olmayan rakamlara göre, Türkiye’de ayda 15 milyar ve yılda 180 milyar adet maske üretiliyor. Bu da sadece cerrahi maskede, yıllık 50 milyar liralık bir pazar anlamına geliyor.

2 milyar dolarlık küresel, bez maske pazarında, Türkiye, 100 milyon dolar bez maske ihraç hedefliyor.

Bu dönem Çin’e maske hibe etmek üzere ortaya çıkan kurumlar, kolayca üretim izni aldılar.

Bir de hiç üretim izni almadan, merdiven altı üreten, irili ufaklı kurumlar vardı.

Virüse karşı koruyucu maskenin en basit ifade ile üç koruyucu katmandan oluşması şartı aranıyor. Elinizdeki maskenin, türü, son kullanım tarihi ve özellikleri belirtilmeli. Maskeye ilk dokunan kişi siz olmalı ve öncesinde elinizi dezenfekte etmelisiniz.

Ancak, Kovid-19 için kullandığınız maskenin bu şartları karşılayıp, karşılamadığını tam olarak ancak bir laboratuvar söyleyebiliyor.

CERRAHİ MASKE 25 KURUŞ

Cerrahi maskeler seri üretime geçtikten sonra tanesinin maliyeti 25 kuruşa kadar düştü. Ancak 3 koruyucu katmandan biri olmadığında, maliyet 18 kuruşa iniyordu. Bu durumda maske korumuyor, ancak üretici daha çok kazanıyor.

1 KURUŞ AYDA 1 MİLYON TL GETİRİYOR!

1 kuruşluk maliyet farkı, günde 1 milyon adet üreten, ayda 30 gün ve merdiven altı çalışan üreticiler için, fazladan 1 milyon TL ek kazanç anlamına geliyor.

Hal böyle olunca da, standartlara bağlı üretim yapan firmalarda haksız rekabete zaman zaman boyun eğiyor, hatta bir denetimde büyük bir firmanın da standart dışı üretimine rastlanmıştı.

MASKE TEK ELDEN SATILMALI

Merdiven altı maske üretimi o kadar çok artmış durumda ki, satışı da, bazen bir bakkal dükkanında, bazen mahalleye giren bir aracın arkasında, hoparlör anonsuyla, hatta seyyar satıcı tezgahlarında bile yapılıyor.

İleri Batılı toplumlar, Kovid-19’un tek elden satışını sağlarken, satıcıya da sorumluluk yüklüyor.

Satıcı kurum, Kovid-19 maskesinde olması gereken standartları sağlayan ürünler dışında, hiçbir ürünün satılmasına izin vermiyor.

AZOR BOYAR MADDE

Tekstil üretiminde kullanılan, azor boyar madde ile farklı renk ve desenlerde üretilen, Kovid-19 maskesine şüpheyle bakmanız gerekiyor.

Bazen, yıkanabilir diye satılan, bazen de sevdiğiniz futbol kulübünün logosunu taşıyan maskeler de ciddi risk var.

Uzmanlar, 1 kuruşluk maliyet farkı ile ayda 1 milyon TL ek kazanç elde edildiği bilgisini anımsatarak, kullanılan boyanın da, istisnalar dışında, yaygın olarak azor boyar madde ile kaplandığına ve kanserojen olduğuna işaret ediyorlar.

Standartlarından emin olmadığınız durumlarda, beyaz maske, kullanılmasını öneriyorlar.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr