Yağ alımı öğünler için vazgeçilmezdir. Diyet listelerinde de olmazsa olmaz bir öğün yağ alımı gerekmektedir. Doğal yağlar ile günlük aldığımız kalorinin yüzde 30'unun yağdan gelmesi gerekmektedir. Çünkü enerjilerin büyük çoğunluğunu yağlar oluşturur. Ancak yüksek miktarlar doymuş yağ, trans gibi sağlıksız yağlar da hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Sağlıksız yağlara dikkat çünkü vücuda yarattığı olumsuzluklar uzun vadede hastalıklara yol açıyor. Örneğin damar tıkanıklığına ön ayak olan ilk evre sağlıksız yağ tüketimidir.
modern zamanın getirilerinden biri olan fast food yiyecek kültürü hızlanarak artmakta. İnsanların yoğu iş hayatı sağlıklı yemek yapmaya fırsat bulamamaları ve hızlı ve kolay ulaşılır olması nedeniyle en çok tercih edilen yiyecekler arasında fast food tüketimi geliyor. >Yine salgın sürecinde fast food ürünlerine olan talep arttı. Dünya genelinde de sağlıksız yiyeceklerin tüketimi artmış durumda. Özellikle patates, hamburger, cipsler, hamurlar ve paketli gıdalar kolay ulaşılabilir olduğu için hem çok tercih ediliyor hem de, zarar saçmaya devam ediyor. Bu besinleri tükettiğinizde fazla kalori, yağ, tuz, rafine şeker ve zararlı karbonhidrat almanıza neden oluyor. Bu beslenme buna neden olurken aynı zamanda da vitaminlerin ve lifleri vücudunuzda azaltmaktadır. Peki yağlı beslenmek ve hazır gıdalarla beslenmek hangi zararlara ve yan etkilere yol açıyor?
ŞİŞKİNLİK VE MİDE AĞRISINA NEDEN OLUR
Yağlı öğünler midenin boşalmasını yavaşlatır ve şişkinlik, mide bulantısı ve mide ağrısına neden olabilir. Sindirim problemleri yaşıyorsanız bu yiyecekler kramp ve ishal gibi semptomları olumsuz yönde etkileyebilir.
HIZLI KİLO ALIMI VE OBEZİYETE YOL AÇAR
Fazla miktarda yağda pişirilen yağlı yiyecekler, yüksek kalori içeriklerinden dolayı kilo almaya neden olabilir. 1 gram yağın 9 kalori olduğunu unutmayın. Örneğin, 1 küçük boy fırınlanmış patates 90-100 kalori ve 0.1 gram yağ içerirken, aynı miktarda patates kızartması 300-350 kalori ve 15 gram yağ içermektedir.
BAĞIRSAK SAĞLIĞINI ALT ÜST EDER
Sindirim problemlerine olumlu katkıda bulunan kısa zincirli yağ asitleri(SCFA'lar) üretmek için lifleri parçalar. Yüksek yağlı bir diyet, kötü bağırsak bakterilerinin sayısını artırarak ve iyi olanların sayısını azaltarak barsak mikrobiyomunuza zarar verebilir . Bu da kilo alımı ve çok sayıda kronik hastalıkla ilişiktir.
CİLT SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLER
Birçok araştırma rafine karbonhidrat, fast food ve yağlı yiyeceklerden zengin olan Batı diyetini akne ile ilişkilendiriyor. Bazı araştırmacılar ise yüksek yağlı beslenmenin gen ekspresyonunu etkileyebileceğini ve hormon seviyelerini akneyi teşvik edecek şekilde değiştirebileceğini öne sürüyor. 5.000'den fazla genç üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kızarmış yiyecekler yemenin akne riskini yüzde 17 artırdığı araştırılmış.
SAĞLIKLI ALTERNATİFLER TERCİ ETMELİSİNİZ
Canınız hamburger çektiğinde fast food siparişi vermek yerine kendi hamburgerlerinizi, yağsız kıyma, marul gibi bol yeşillikler ve tam tahıllı ekmek ile evde yapmayı deneyin.
Patatesi kızartmak yerine fırında pişirme harika bir alternatif. Çeşitlilik yaratmak için tatlı patates, havuç gibi diğer kök sebzeleri kullanabilirsiniz.
Pizza siparişi vermek yerine evde taze sebzelerle hazırladığınız karnabahar pizza tarifini mutlaka deneyin, çok seveceksiniz.
Paketli cipsler yerine evde yapacağınız fırında pancar cipsi veya çıtır nohut gibi atıştırmalıklar denemeniz daha uygun olacaktır.