26.10.2024-14:20 (Son Güncelleme:26.10.2024-14:20)

Kosova'nın AB Yolu: Cezai Tedbirlerin Kaldırılması İçin Çaba Gerek

AB, Kosova'nın cezai tedbirlerini kaldırmak için daha fazla çaba göstermesini talep etti.

AB, Kosova'daki Cezai Tedbirleri Gözden Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kosova’ya uygulanan cezai tedbirlerin kaldırılması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Priştine'de, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kosova’nın AB ile ilgili reformlardaki ilerlemelerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Gelecek İçin Yapılması Gerekenler

Von der Leyen, "Tedbirlerin kaldırılmasını sağlayabilecek durumda olup olmadığımızı belirlemek için daha ileri adımlar üzerinde çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu, ayrıca üye devletleri ikna etmemize yardımcı olacaktır," ifadelerini kullandı. Kosova'nın AB yönündeki yollarının açılmasının kritik olduğunu belirten von der Leyen, reform planı çerçevesinde 2027’ye kadar yaklaşık 882 milyon avro destek alınacağını belirtti.

İdari Süreç ve Beklentiler

Cumhurbaşkanı Osmani, Kosova'nın bölgedeki diğer ülkelere saygı göstererek yapıcı bir yaklaşım benimsediğini vurguladı. "Sonuç olarak, Kosova'ya yönelik haksız tedbirlerin nihayet kaldırılmasının zamanı gelmiştir. Bu tedbirler yalnızca adaletsiz değil, aynı zamanda Kosova vatandaşlarına zarar vermekte ve Sırbistan ile dijalog sürecine de olumsuz etkiler yaratmaktadır," dedi.

AB'nin Desteği ve Gelecek Adımlar

Von der Leyen, Rusya'nın demokrasilere yönelik hibrit saldırılarına karşı AB’nin dezenformasyonla mücadele edebilecek güçlü araçlara sahip olduğunu düşündüğünü ifade etti. Kosova ziyareti kapsamında Başbakan Albin Kurti ile de görüşmeler yapacak olan von der Leyen, ardından Karadağ'ı ziyaret ederek Balkanlar turunu tamamlayacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında geldiği Kosova’nın başkenti Priştine'de Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani (sağda) ile görüştü.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr