Koruyucu aile nedir? Nasıl koruyucu aile olunur? 2022 koruyucu aile olma şartları
Devletin yetiştirme yurtlarında kalan çocukları aile ortamında büyüten, onların eğitimlerine destek olan koruyucu aileler vardır. Peki, Koruyucu aile nedir? Nasıl koruyucu aile olunur? İşte, 2022 koruyucu aile olma şartları..
Farklı nedenlerden dolayı öz ailesinin yanında olamayan, devlet yurdunda kalan çocuklara aile ortamı sağlayabilmek onların eğitimlerini karşılayarak iyi birer birey olarak topluma kazandırmak isteyen aileler koruyucu aile olmanın şartlarını araştırmaya başladılar.
Koruyucu aile nedir?
Koruyucu ailenin anlamı, öz ailesinin yanında olamayan ve bakımları sağlanamayan ya da devlet yurdunda kalan çocukları yanlarına alarak onlara aile ortamı sağlayan, onların eğitimlerini karşılayarak yetiştirilme sorumluluğunu üstlenen kişilerdir. Kısa veya uzun süre olarak edinilen bu görevde istenirse ücretli istenirse de gönüllü statü kapsamında devlet denetimiyle paylaşılabilir. Bu kişiler içinde barındırdıkları toplumsal sorumluluğu dışarıya gösterebilen uygun aileler veya kişilerdir.
Nasıl koruyucu aile olunur?
Koruyucu aile üyeleri, birinci ve ikinci kademelerde eğitimlerini tamamlayan kişilerin sağladıkları bakım olarak adlandırılır.
Koruyucu aile olabilmek için evli olma şartı gerekmiyor. Devletin istediği şartları yerine getiren herkes koruyucu aile olabiliyorlar. Koruyucu aile olabilmek için T.C.vatandaşıysanız ve ikametiniz Türkiye sınırları içindeyse, 25 ve 65 yaş aralığında olup düzenli bir geliriniz de varsa anne, baba ya da kişiler koruyucu aile statüsüne kavuşabilirler.
Koruyucu aile olmak için istenen evraklar nelerdir?
Koruyucu aile olmak için başvuru yapmak isteyen bireyler öğrenim durumlarını gösteren belgenin onaylı örneği ile birlikte gelir ve sosyal güvenlik durumu ile ilgili belgenin onaylı örneği adli sicil belgesiyle birlikte hazır bulundurması gerekir. Ayrıca koruyucu aile olacak kişiler, şayet varsa birlikte yaşadıkları kişilerin fiziksel engellerinin veya ruhsal rahatsızlıklarının ve bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu da almaları gerekiyor.
Koruyucu aile olmak isteyenler başvurularını ellerinde ki evraklarla birlikte il müdürlüklerine şahsen olarak yapabilirler. Başvurular ayrıca, e-devlet sistemi üzerinden veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Web sayfası üzerinden de gerçekleştirilebilir.
Koruyucu ailelerle ilgili yönetmelik kapsamında ailelerden gelen talep ve belgeler incelenir ve bununla birlikte çocukla aile arasındaki ilişkiler çerçevesinde büyük önen taşıyan temel mesleki değerlendirmeler esas alınır ve bu yönde incelemeler başlatılır.
Devlet koruyucu ailelere nasıl bir destek sağlar?
Devlet, koruyucu aile olarak belirlenen kişi veya ailelere baktıkları çocuk için, çocukların bakımları eğitimleri için aylık belli oranda bir ücret öder. Özle zorlukları ve özel ihtiyaçları olan veya engelli çocuklara aylık bakım ücretleri yüzde elli oranında artırılarak verilir.
Her öğretim yılının başında eğitimleri ile ilgili masraflara bakım ücretleri üç kat artırılarak sağlanır. Çocukların giyimleri için harcanan masraflar ise yılda iki kez bakım ücretlerinde iki kat artırılır. Sağlık yönünde yapılan harcamalarda ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa bulunan hükümler uygulanır.
Meslek kurslarına giden çocukların buradaki eğitimleri ücretsiz kontenjanından sağlanır, şayet ücretsiz kontenjanı yoksa buradaki kurs bedelleri ve tüm etüt, yaz okulu, sınav ve servis ücretleri devlet tarafından. Reşit olduktan sonra eğitimleri devam eden çocukların da korunma kararı uzatılır ve devlet destek sağlamaya devam eder.