14.08.2020-17:44 (Son Güncelleme:14.08.2020-17:42)

Koroner By- Pass

Koroner by-pass, genellikle koroner arter hastalıkları sonucunda kalp damarlarında meydana gelen tıkanma ve daralmaları düzelterek kalbe sağlıklı kan akışını sağlamak amacı ile yapılan operasyonlardır. Peki, koroner by-pass nasıl yapılır? Koroner by-pass nedir?

Sağlıklı bir vücudun yolu, sağlıklı bir kalpten geçmektedir. Ancak bazı hastalıklar nedeni ile kalp kasına yeterli miktarda kan akışı sağlanamaz. Bu da kalp krizi gibi hayati tehlikesi olan hastalıklara, göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi semptomlara neden olur.

Koroner arter hastalıkları tedavisinde ilaçlı ve cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Koroner by-pass nedir: Koroner kalp hastalıklarının ve koroner arter hastalıklarının tedavisi sürecinde kullanılan cerrahi müdahale yöntemidir.

KORONER BY- PASS AMELİYATI NEDİR?

Kalbi besleyen atardamarların daralması sonucunda, daralmanın bulunduğu bölgenin ileri kısmına vücudun bir başka kısmından alınmış damarlarla köprü oluşturma operasyonudur.

Koroner arter hastalıkları sonucunda kan akışı kısmi olarak kesilebilir ya da durabilir. Bu nedenle, kalpte çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkar. Koroner arter hastalıkları nedeni ile ülke çapında her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir.

Bu nedenle, kalbe sağlıklı kan akışı oranının yeniden sağlanması için uygulanan ameliyatlardan bir tanesi de by- pass ameliyatıdır.

KORONER BY- PASS AMELİYATI NASIL YAPILMAKTADIR?

Çalışan ya da durdurulmuş kalp üzerinde gerçekleştirilen, daha yoğun olarak durdurulmuş kalp üzerinde uygulanan cerrahi müdahaledir.

Hasta genel anestezi yöntemi ile uyutulmaktadır. Kalbin durdurulmasından sonra, vücuttaki dolaşım işlevini akciğer- kalp pompası adı verilen bir alet devam ettirmektedir. Bu süreçte kalp tamamen durdurulmaktadır.

Bazı ameliyatlarda ise kalp çalışmaya devam etmektedir. Ancak, artık bu yöntem bazı özel vakalar esnasında kullanılmaktadır sadece.

By- pass yapılması için, hastanın sağ ya da solda bulunan meme atardamarları, bacak toplardamarları ya da kolda bulunan atardamarlardan herhangi biri alınarak işlem için hazırlanmaktadır. Yapay damar kullanımı by- pass için henüz söz konusu değildir.

Daha sonra, bu damarlar tıkanmanın ya da daralmanın yaşandığı yerlerde uygun pozisyonlara yerleştirilerek damarlar arasında köprüler yapılmaktadır.

Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde, göğüs kafesinin tamamen kesilerek açılmasına gerek duyulmayan, daha küçük kesikler kullanılarak, robotlar aracılığıyla by- pass ameliyatları gerçekleştirilebilmektedir. By- pass ameliyatları genellikle, hastanın durumuna göre 2 ila 3 saat ya da 4 ila 5 saat arasında devam etmektedir.

HANGİ DURUMLARDA BY- PASS AMELİYATI YAPILIR?

Sol ana koroner arterde oluşan darlıklar, çok sayıda koroner arter üzerinde meydana gelen kritik derecelerdeki daralmalar, koroner arter hastalıkları sonucunda kalbin çalışma performansında meydana gelen değişiklikler ve tedaviye yanıt vermeyen göğüs ağrıları gibi durumlarda yapılan cerrahi müdahaledir.

By- pass ameliyatı bazı durumlarda riskli bir ameliyat olabilmektedir. Bu riskler, hastanın yaşına, cinsiyetine, kalbinin gücüne, kalp kapaklarının sağlıklı olup olmamasına ve hastanın diğer sistemlerinde ortaya çıkmış başka problemlerin varlığına göre çeşitlenmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr