31.08.2021-15:26 (Son Güncelleme:31.08.2021-15:33)

Koronavirüsün Gölgesinde Yüz Yüze Eğitim!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu kararla, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında bütün kademelerde ve bütün sınıf düzeylerinde, koronavirüs tedbirlerine uyularak 6 Eylül Pazartesi günü haftanı her günü yüz yüze eğitim başlamış olacak.

Yarın, uzaktan eğitim ve ilkokul öğrencileri hafta 3 gün olacak şekilde yüz yüze eğitime başlayacak.

Koronavirüs sebebiyle geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye’de eğitim, TRT EBA, EBA ve canlı dersler kanallarıyla yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Özer, göreve başladıktan sonra yaptığı açıklamada ‘Artık okulları kapalı tutma gibi bir lüksümüz yoktur. İlk önceliğim gerekli tüm tedbirleri alarak, okulları tıpkı pandemi öncesinde olduğu gibi yüz yüze eğitime hazır hale getirmektir.’ ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamasında, 6 Eylül'de okullarda başlayacak yüz yüze eğitimin öğrencilerle irtibat halinde bulunan fakat henüz aşı olmayan öğretmen ve personellerin haftada en az 2 kez PCR testi yaptırmasını isteyeceklerini belirtti. Bununla beraber aşı olmayan üniversite öğrencileri ile üniversite çalışanlarından da düzenli olarak PCR testi yaptırmalarını isteyeceklerini belirtti.

‘KOVİD-19 SALGININDA OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER REHBERİ’

Yüz yüze eğitim hazırlıklarında velilerin ve eğitimcilerin gündeminde okullarda alınacak Kovid-19 tedbirleri bulunuyor. Hazırlanan rehber 4 Ağustos tarihinde il milli eğitim müdürlüklerine iletildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitimden önce belli hazırlıklar yaptı. Bu sene öğretmenlerle ilgili öğretim yılı içerisinde mesleki çalışma uygulamalarında d değişiklik yapıldı. Seminerler bugün başlayarak 3 Eylül'e dek devam edecek. Öğretmenler için yapılacak seminerlerde bu yıl Kovid-19 salgınında okullarda alınması gereken tedbirler yer alacak.

Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri ise yarın itibarıyla 3 gün sürecek uyum eğitimine katılım sağlayacaklar. 3 Eylül’de başlayan eğitim öğretim yılında 20 bin sözleşmeli öğretmen bulunacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE DETAYLAR

18 milyon civarında öğrencinin 1-3 Eylül'de aşladığı yüz yüze eğitimde, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerin okullarda uyum haftası yapılacak. Belli saatlerde okula gelecek olan öğrenciler, okula alışmaya çalışacaklar, öğretmenleri ile iletişimlerini geliştirecekler. Uyum eğitimi sırasında öğrenciler, öğretmenlerin gözetiminde oyun, drama, sosyal ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıyacak ve okul kurallarını öğrenecekler.

Öğrencilere ve velilere salgın tedbirleriyle ilgili maske kullanımı, hijyen, fiziki mesafe, kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku düzeni, öz bakım ve benzeri konularda bilgiler verilecek.

TÜM KADEMELER

İlkokul 1. Sınıf ve okul öncesi dışında bütün kademelerdeki öğrenciler için yüz yüze eğitim, koronavirüs tedbirleri ile 6 Eylül'de aynı salgın öncesinde olduğu gibi haftada 5 gün ve tam zamanlı şekilde başlayacak. Eğitim, ders saatlerinde azalma olmadan ve mevcut öğretim programlarının hepsine dikkat edilerek yapılacak. Okula giriş-çıkış saatleri, teneffüs zamanları ve ikili eğitime geçilmesiyle ilgili, okulun fiziki kapasitesine bakılarak il ve okul yönetimleri ile beraber düzenlenecek. Ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısına a dikkat edilerek 40 dakikayı aşmayacak biçimde olacak. Bu zaman içinde, Destekleme ve Yetiştirme Kursları yani DYK'lar yalnızca 8 ve 12. sınıflarda verilecek. Bunun yanında, vaka hızı ve bulaş riski yüksek olan veya vaka sayısında yükseliş olan yerlerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gereken tedbirler alınacak

ÖĞRENCİ VE VELİLERİN AŞI DURUMLARI VE PCR SONUÇLARI

Öğrencilerle ilgili aşı ve PCR testi zorunluluğu yok. Yalnızca öğretmenler değil servis şoförleri, servislerde görevli yardımcı personel, okullarda çalışan idari personel, kantin ve yemekhane çalışanlar da dahil olacak şekilde tüm eğitim çalışanları aşı olmak isterlerse olacaklar. Aşı olmayan öğretmen ve okul çalışanlarının haftada 2 defa PCR testi yaptırma zorunluluğu var.

Velilerin PCR test sonuçlarının kontrolü yapılmayacak. Bakan Özer buna karşılık, tüm veli, öğretmen ve eğitim çalışanlarına aşı olmaları çağrısını yaptı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitim kapsamında istenen zorunlu PCR testleri ise devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılacak. Bakan Özer, ulaşım imkanı zor olan köy okullarında ve bu gibi yerlerde görev yapan ve aşı olmayan okul çalışanları ile öğretmenlerin PCR testleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile çalışma yaptıkları bilgisini verdi.

Bakanlıkça kurulan yeni elektronik takip sistemiyle il, ilçe kurum ve okul düzeylerinde eğitimi aksatmamak adına süreçlerin tamamının anlık takibi yapılacak.

Okullardaki tüm öğrenciler ve öğretmenler okula maske ile gelecekler.

Dersler sırasında doğal havalandırmanın önemine vurgu yapılarak, öğrencilerin ders aralarında kadar açık alana çıkmalarının sağlanması ve sınıflarda hava akımı oluşturacak şekilde en az 10 dakika havalandırılması gerektiği belirtildi.

SOSYAL MESAFENİN SAĞLANMASINDA VE OKULLARIN TEMİZLİĞİ

Rehberde, okul bahçesinde ve çevresinde öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmasının önüne geçilmesi, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, teneffüs saatlerinin değişik zamanlarda yapılması gibi noktalara değinildi.

Yüksek sesle yapılan egzersizlerin açık alan ve öğrenciler arası en az 2 metre mesafe konularak gerçekleştirilmesi beslenme saatlerinin değişik zamanlarda yapılması söylendi.

Diğer taraftan, okulları temizliğinin arttırılması, çocukların, öğretmenlerin ve diğer çalışanların el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama imkanları, ortak alanda el dezenfektanları olması sağlanmış olacak.

Türkiye’deki okul ve kurumlarda kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak. Pansiyon bulunan okullarda 5 bin 872 yeni aşçı ve yardımcı destek personeli sağlanacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr