01.02.2021-09:16 (Son Güncelleme:01.02.2021-10:49)

Koronavirüse Karşı Yüzde 100 Etkili İlaç Geliştirildi

Yapılan yeni bir araştırma ve koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaca göre aşıya benzer bir etkiye sahip olduğu ifade edilen monoklonal antikorlara dayalı ilaçların etkisinin 0 olduğu bildirildi.

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 tedavisinde de kullanılan ve yapılan bir araştırmaya sonucunda da aşıya benzer etkiye sahip olduğu düşünülen monoklonal antikorlara dayalı ilaçların, Kovid-19 aşılarının küresel düzeyde yetmeyebileceği konusu üzerine, devreye girmesi gündem oldu.

YÜZDE 100 BAŞARILI OLDUĞU AÇIKLANDI

ABD’li ilaç şirketi Regeneron Pharmaceuticals tarafından geliştirilen ‘REGEN-COV’ isimli iki monoklonal antikordan oluşan ilacın semptomatik Kovid-19 vakalarını engellemede % 100 başarılı olduğu ifade edildi.

MONOKLONAL ANTİKOR NEDİR?

Antikorlar 2vücudun bağışıklık sisteminin savaşçıları’ diye ifade edilebilir. Kovid-19 veya başka herhangi bir patojen vücuda girdiği zaman antikorlar virüsün diken gibi çıkık olan uçlarına yapışarak onun sağlıklı hücrelere girişine engel olur.

Ancak insan vücudu pek çok farklı türde antikor üretir. Bunların en güçlülerine ‘etkisizleştiren antikorlar’ denilmektedir.

BÜYÜK MİKTARDA ÜRETİMİ YAPILABİLİR

Bilim insanları bu antikorların arasından en güçlülerini, virüse yapışmakta en becerikli olanını seçer ve seçilen antikor laboratuvar ortamında çoğaltılarak büyük miktarlarda üretimi yapılabilir.

Bu yöntem sayesinde elde edilen antikorlara tek bir antikor hücresinden klonlandıkları için monoklonal antikor veya mAb adı verilmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Aynı hücreden klonlanan tüm antikorlar birbirinin aynısı olup, virüsün belirli bir kısmına yapışırlar.

Bu nedenle tersten söylemek gerekirse, belli bir virüse ya da onun sadece belli bir yüzeyine yapışması için üretilen antikorların monoklonal olması gerekiyor.

Bu antikorlar hastalara verildiğinde onun hemen bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

PLAZMADAKİ ÇEŞİTLİ ANTİKORLARIN ÇOĞALTILMASI YOLUYLA ELDE EDİLİYOR

Monoklonal antikorların en büyük sorunu; başlangıçta doğru antikor hücresinin seçiminin genel olarak çok zaman alması ve bu yüzden de pahalıya mal olması.

Monoklonal antikor tedavisi, bazı ülkelerde şimdiye kadar uygulanan, Kovid-19’a yakalanıp iyileşmiş olan hastalardan elde edilen plazma hücresi tedavisinin tersi bir yaklaşım.

Kanın sıvı kısmını oluşturan sarımtırak bir sıvı olan plazma, bu yöntemde, Kovid-19’a yakalanmış ve iyileşmiş olan hastalardan alınan plazmadaki çeşitli antikorların çoğaltılmasıyla elde ediliyor.

Bu nedenle içerisinde poliklonal antikorlar yani farklı antikorların klonları var ve her farklı antikor klonu, virüsün farklı kısımlarına yapışmakta.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr