Koronavirüse Karşı Bağışıklık Kazandıran Besinler
Koronavirüse karşı bağışıklık kazandıran besinler nelerdir? Koronavirüs olmamak için ne tüketmeliyim? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler?
Koronavirüsün etkileri yurtta ve dünyada tüm hızıyla devam ederken,herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri araştırıyor. Bu çerçevede uzmanlar bazı önerilerde bulunuyorlar. Limon, portakal, bergamot gibi bitki kabuklarını kaynatıp tüketmenin yararlı olabileceğini söyleyen uzmanlar, özellikle kronik hastalığı olanlar ve gebeler gibi riskli gruplarda olan kişilerin bu ürünleri tüketmeden mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğinin de altını çiziyorlar.
Koronavirüsün hastalık sürecinde kişilerin bağışıklık sistemine saldırdığı ve hasta olan kişiyi güçsüz duruma düşürdüğü biliniyor. Bu durumda uzmanlar, koronavirüse yakalanmamak yahut yakalansak bile sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için bağışıklık sistemini güçlendiren besinler öneriyorlar. C vitaminli ve çinko içerikli gıdaları daha fazla tüketmek gerektiğinin altını çizen uzmanlar, C vitamini bakımından zengin olan zencefil ve zerdeçalın bağışıklık güçlendirici etkilerinin yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktığını ifade ediyorlar.
Uzmanlar bağışıklık için yeşil çayın da tüketiminin oldukça önemli olduğunu ifade ediyorlar. Çünkü yeşil çay hem bir antioksidan, hem iyi bir bağışıklık düzenleyicisi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca limon, portakal, bergamot gibi bitkilerin kabuklarını kaynatıp tüketmek koronavirüse karşı güçlü bir savunma mekanizması sağlıyor. Çünkü bitki kabuklarında çok güçlü polifenoller yer alıyor. Bu polifenoller virüslerin aktivitelerini olumsuz yönde etkiler ve virüsün hücre içerisine girmesini engeller. Bu bitki kabuklarından bazıları limon, portakal, bergamot kabuklarıdır. Bu kabukları birkaç dakika kaynatarak elde edeceğimiz içeceğe biraz bal eklersek, bağışlık sistemini güçlendirecek bir karışım elde etmiş olursunuz.
Yine bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasına bal da güçlü bir şekilde yer alıyor.Bu süreçte doğal bal kullanımı önemli yer ediniyor. Uzmanlar yine tükettiğimiz havuç, sarımsak, limon ve roka gibi gıdalar bağışıklığı güçlendiren ve antioksidan etkileri çok yüksek olan gıdalar olarak karşımıza çıkarıyor. Bu gıdaların kiminin virüsün giriş yollarını engelleyici etkileri, kiminin de direkt virüs üzerine etkileri söz konusu olduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Koronavirüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı son zamanlarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi daha da fazla artmışken bağışıklık sistemini güçlendirici besin takviyeleri neler? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi vitaminleri tüketmeliyiz? Gelin birlikte bu besinlere ve nasıl kullanılması gerektiğine bakalım.
ZENCEFİL
Zencefil, bir çay kaşığını dolduracak şekilde tüketilmelidir. Zencefilin bal veya limonla tüketimi de önemlidir. Ama her şeyden önce önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenmektir. ‘Ben günde iki çorba kaşığı zerdeçal içeyim, bana virüs bulaşmasın’ diye bir gerçeklik yoktur. Kronik rahatsızlığı olanların ve hamilelerin doktor gözetiminde tüketilmesi tavsiye edilir.