26.08.2020-12:12 (Son Güncelleme:26.08.2020-14:30)

Koronavirüse Karşı Bağışıklığı Güçlendiren Beslenme Önerileri

Bağışıklık sisteminin güçlü olması vücudun birçok hastalığa karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle koronavirüsle mücadelenin devam ettiği bu süreçte immün sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekiyor. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yemeliyiz? İşte detaylar…

Doğru ve dengeli beslenmek özellikle bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayı sağlar. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının koronavirüsten korumada etkili olabileceğini belirten Diyetisyen Merve Sır önemli açıklamalarda bulundu.

DOĞRU DİYETLE GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK

Dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıkları bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Doğru diyet uygulamaları yaşamın bir parçası haline getirilmez ve beslenme hataları sık tekrarlanırsa vücudun doğal savunma mekanizması olumsuz etkilenir. Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için dengeli bir diyet yapılması gerekir. Bu nedenle çinko ve demir ile A, C, D ve E vitaminleri gibi belirli mikro besinler oldukça önemlidir. Özellikle sebzeler ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzeninde bu sebze ve meyvelere yer verilmesi gerekir.

HAREKETSİZLİK VE YİYECEK PORSİYONLARI ARTTI

Koronavirüsten korunmak amacıyla alınan önlemler, günlük hayattaki birçok alışkanlığın değişmesine neden oldu. Bu dönemde tedbir amacıyla evde karantina sürecinin uzaması, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirdi. İnsanların hem daha az hareket etmesi hem de buzdolabına kolay ulaşabilmesi, kilo kontrolünün bozulmasına neden oldu.

Hızlı kilo alımı ve beslenmedeki düzensizliklerden dolayı obezitenin yaygınlaşması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açtı. Bu nedenle, ilk olarak immün sisteminin güçlenmesi için uygun bir diyet programının planlanması gerekir. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için profesyonel destek almanın yanı sıra özellikle taze ve sağlıklı besinlerle yemek pişirmek, günlük alınan sebze porsiyonlarını artırmak, düzenli meyve tüketmek de faydalı olacaktır.

DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLERE DİKKAT

Kilo dengesini korumak için düşük kalorili diyetler yapmak, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun hastalıklara karşı savunmaz hale gelmesine neden olan önemli bir faktördür.

Dengeli bir metabolizma ve güçlü bir bağışıklık sistemi için bilinçsiz beslenme ve günlük alınması gereken kalori miktarının altında olan beslenme programlarının hemen terk edilmesi gerekir. Bunun yerine yeterli ve dengeli besin tüketimi tercih edilmelidir.

YETERLİ SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Yeterli su tüketimi ve sıvı alımı, bağışıklık sisteminin güçlü olması açısından oldukça önemlidir. Vücuttaki besinlerin sindirilmesi ve zararlı maddelerin dışarı atılması için son derece önemli olan su, enfeksiyonlara karşı da etkilidir. Düzenli su tüketimi, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamanın yanı sıra vücut sıcaklığını ve kanın yoğunluğunu da kontrol eder. Sıvı tüketiminin yetersiz olması, vücuttaki toksinlerin kanda birikmesine neden olur. Düzenli su tüketiminin yanı sıra günlük en az 6 saatlik uyku da Covid-19’la mücadelede önem taşır. Çünkü kaliteli uyku, vücudun bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlar. Sağlıklı bir uyku için akşam yemeklerinde ağır ve yağlı besinlerden uzak durulması gerekir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YEMELİYİZ?

Koronavirüsle mücadelede etkili olduğu düşünülen C vitamini birçok sebze ve meyvede bulunur. Bunlar; limon, portakal, greyfurt, mandalina ve kividir.

Ara öğünlerde ise selenyum, E vitamini, çinko açısından zengin olan ceviz, badem ve fındık gibi besinler tüketilmelidir.

Mevsiminde yetişen sebzelerin tüketilmesi de son derece önemlidir. Brüksel lahanası ve brokoli, bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemli olan C vitaminini içerir.

Brüksel lahanası aynı zamanda folik asit ve demir kaynağıdır. Hiçbir sebzenin içeriğinde yaban turpundan daha fazla hardal yağı bulunmamaktadır. Kan dolaşımının dengelenmesni ve nazal mukoza zarının nemlenmesini sağlar. Boğazdaki iltihabı hafifletir, öksürmeyi yatıştırır ve bronşları rahatlatır.

Soğan ve sarımsağın içeriğinde ‘allisin’ denilen madde bulunmaktadır. Amino asit, hücreleri serbest radikallerin saldırılarından koruyan enzimlerin üretilmesini sağlar.

Serbest radikaller vücudun kendi hücrelerinin yok olmasını neden olabilir. Soğan ve sarımsak bu noktada doğal koruyucu olarak bilinmekte.

Keten tohumunun içeriğinde bulunan lif yalnızca tokluk hissi vermekle kalmaz, ayrıca bağırsak florası için de oldukça faydalıdır. Bağışıklık hücrelerinin yüzde 80'i bağırsakta bulunur. Selenyum içeren yulaf ezmesi ise hücrelerin serbest radikallerden korunmasını ve kasların güçlenmesini sağlar. Bağırsak florasının dengeli olması bağışıklık sistemi açısından son derece önemlidir.

Bağırsak florası içinde yüksek lif içeriğine sahip olan besinler tüketmek gerekir. Sebzeler, meyveler, kuru yemişler, kuru baklagillerin tüketilmesi bağırsak florasının dengelenmesini sağlar.

Yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente besinlerinde diyet listesinde yer alması gerekir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr