02.08.2021-12:21 (Son Güncelleme:22.11.2021-09:16)

Koronavirüs Salgınının Getirdiği Yeni Sendrom: Mağara Sendromu Nedir?

Pandemi hayatımıza sadece koronavirüsü sokmadı. Beraberinde birçok psikolojik sorunu da getirdi. Bu sorunlara şimdi de ‘Mağara Sendromu’ eklendi. Peki mağara sendromu nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri neler? İşte detaylar...

Kovid-19, hayatımızdan henüz çıkmadı. Dünyanın her yerinde uygulanan evden çıkma yasakları, önlem için alınan karantinalar ve 15 aydır süren sosyal mesafe önlemlerinin ardından kurallar gevşetildi. Bu durum yeni bir psikolojik problem olan ‘Mağara Sendromu’nu beraberinde getirdi. Peki mağara Sendromu nedir? Mağara sendromu kimlerde gözükür? Mağara sendromunun çaresi var mı? İşte mağara sendromu hakkındaki tüm detaylar haberimizde…

MAĞARA SENDROMU NEDİR?

Yapılan araştırmalara göre dünyanın her yerinden yüksek oranda insan yeni bir psikolojik sorunla tanıştı. 2020 yılından beri uygulanan kısıtlamalardan sonra bazı insanlarda dünyaya çıkma korkusu oluştu.

Bu yıl mart ayında American Psychological Association tarafından yayınlanan rapora göre insanların salgın sona erdikten sonra yüz yüze etkileşime uyum sağlama konusunda rahatsız hissedeeklerini düşünüyor. Bu duygunun özellikle siyahi ve hispanik insanlarda daha güçlü seyrettiği ortaya çıktı. Öte yandan insanların yüzde 46’sı sosyal hayatta kendilerini rahat hissetmediğini söyledi.

KOVİD-19 HİKİKOMORİ’Yİ YAYGINLAŞTIRDI!

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nden psikiyatrist Profesör Steven Taylor’ın makalesine göre insanların pandemi döneminde aşırı sosyal izolasyonda kaldığı için agorafobi benzeri bir olay olan hikikomori yükselişe geçecek. Taylor şöyle diyor:

‘Sağlık endişesi taşıyan insanlar dış dünyadan bulaşan bir koronavirüsten apartmanlarının veya evlerinin güvenliğine çekilirken, Kovid-19'un hikikomori'nin yaygınlığını artırması muhtemeldir. Teknolojideki ilerlemeler, insanların evlerine çekilmelerini giderek daha kolay hale getirdi. Kovid-19'dan önce bile, insanların giderek daha fazla evden çalışmaya, sinemaya gitmek yerine evde film izlemeye, mağazalara gitmek yerine çevrimiçi alışveriş yapmaya ve restoranlara gitmek yerine eve teslim yemek hizmetlerini kullanmaya eğilimleri vardı.’


İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Yapılan başka bir çalışmada ise pandeminin ilk senesinde psikolojisi bozulan insanların sayısı araştırıldı. Çalışmaya katılanların yüzde 27'sinden fazlasının, Nisan 2020'nin sonlarında klinik olarak önemli kabul edilen bir ruhsal çöküş yaşadığı öğrenildi. Salgından önce ise bu oran yüzde 19’du.

İnsanların büyük bir kısmı ise Kovid-19’dan endişelenmekle kalmadı, iş güvencesizliğinin artması, sosyoekonomik eşitsizliğin artması ve sağlık hizmetlerine erişimin azalması gibi sorunlarla da mücadele etti.

MAĞARA SENDROMU İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Kovid-19 salgını döneminde bilinçaltımız bize ‘kendini koru’ mesajı verdi. Kısıtlamaların kalktığı yeni dönemde ise bu etkinin geçmesi bekleniyor. Salgının etkisi geçtiği bu dönemde kaygılar azalmıyorsa psikolojik olarak destek almak iyi seçeneklerden biri.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr