21.02.2021-14:20 (Son Güncelleme:21.02.2021-14:20)

Koronavirüs İnsana Nasıl Bulaştı? DSÖ 4 İhtimali Değerlendiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Vekili Tarik Jasarevic, koronavirüsün (Covid-19) kökenlerini araştırmak içim Çin’in Wuhan şehrine yollanan ekibin faaliyetlerini anlattı. Jasarevic, ekibin koronavirüsün insanlara bulaşmasında dört olasılığın üzerinde durduğunu ifade etti.

DSÖ, dünyada 100 milyonun üzerinde insanın rahatsızlanmasına ve iki milyon 400 binin üzerinde kişinin de hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüsün kökenlerini araştırmak için salgının ortaya çıktığı Çin’in Wuhan şehrine ekip yolladı.

DSÖ Vekili Tarik Jasarevic, bilim insanlarının bulunduğu ekibin faaliyetlerini ve araştırmalarına ait belgilerle ilgili ayrıntıları paylaştı. Ekibin, kovid-19'un insanlara bulaşmasında dört esas olasılık üzerinde durduğunu belirten Jasarevic şu ifadeleri kullandı:

“Ekip, virüsün insanlara bulaşması konusunda dört olası hipotez belirledi. Bunlardan ilki; hayvandan (örneğin yarasa) insanlara doğrudan zoonotik yayılma, ikincisi; hayvan türleri aracılığıyla, yani zoonotik rezervuar hayvanından başka bir hayvana ve buradan da insanlara, üçüncüsü; besin zinciri yoluyla (örneğin, kendi doğal ortamlarında virüse ev sahipliği yapabilecek vahşi hayvanların donmuş eti yoluyla), dördüncüsü ise laboratuvarla ilgili meydana gelen bir olay sonucunda.”

EN GÜÇLÜ OLASILIK

Jasarevic, 2. olasılığın koronavirüsün insanlara bulaşmasındaki en güçlü olasılık olduğunu ifade etti ve bu hususta ileri faaliyetlerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü Vekili Jasarevic, gurubun Wuhan’daki laboratuvarı ziyareti ile alakalı detayları anlattı. Jasarevic, “Ekip Wuhan Viroloji Enstitüsü, Hubei CDC ve Wuhan CDC'yi ziyaret etti. Laboratuvarlarını gördü ve enstitüdeki laboratuvar personeli, yöneticileriyle ve ayrı ayrı birkaç görüşme yaptı. Bir sızıntı olasılığını ve bu tür olayların meydana gelmesini önlemek için önceki yıllarda uygulamaya konulan sağlık izleme ve güvenlik programlarını gözden geçirdiler. Ayrıca araştırma programlarını ve bulgularını tartıştılar” dedi.

DSÖ Vekili Jasarevic, ekibin şimdiye kadar sağlanan belirtiler üzerinden yola çıktığını ve gelecekte daha çok belirti elde edebilmek adına iş ortaklığının devam ettiğini belirtti. Tarik Jasarevic, şu ifadeleri kullandı:

“Bilimsel iş birliğinin bir parçası olarak, paralel analizler için veri kümelerinin paylaşılması gelenekseldir” diyen Jasarevic, “Bu, bazı çalışmalar için yapıldı ve henüz mümkün olmayan diğer yönler için tartışılacak. Ekibin raporu, gerçekleştirilmesi gereken ileri çalışmaları ve analizleri özetleyecek. Ayrıca daha fazla verinin elde edilebilmesi adına gerekli çalışmaları belirleyecektir. DSÖ, salgının başlangıcından beri, kökenleri anlamanın mevcut eylemlere rehberlik etmek ve gelecekteki salgınları önlemek için önemli olduğunu söylemiştir.”

Vekil Tarik Jasarevic, ekibin tam raporunun önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr