2017 Ortadoğu ve Körfez ülkeleri için oldukça hareketli bir sene oldu. Arap Yarımadası'nın geleneksel dostları ve müttefikleri ile olan krizler ve büyük Körfez bölünmesiyle geçen bir seneden sonra ekonomide de önemli değişiklikler meydana çıktı.
Küresel yavaşlama, petrol fiyatlarındaki iniş ve bölge ülkelerinin petrolüne olan ihtiyacın azalmasıyla beraber ülkeler peş peşe reform paketleri yayınladı. Verginin olmadığı refah içinde görülen, tüm dünyanın petrol için eline baktığı hatta tüm dünyaya karşı petrolü elinde koz tutan 'zengin Körfez' efsanesi sona eriyor.
Suudi Arabistan'a bakılırsa, batı dışında Çin gibi ülkeler yarımadadan petrol alımlarını en aza indirdi. Suudi Arabistan hükümeti ise gelirlerini yükseltmek için ilk vergileri almaya başladı. Ülkede evde pişirilen yemeğin maliyetinde yüzde 80'lik bir yükselme bekleniyor.
Suudi Arabistan'da oluşturulacak 500 milyarlık teknoloji şehri NEOM dışında ülkede 2018 yılında çok büyük değişiklikler meydana gelecek. Suudi kadınların araç kullanmalarına izin verilmesi haricinde artık spor müsabakalarına da izin veriliyor. Ayrıca ülkede sinemalar da geri geldi. 35 senelik yasaktan sonra ilk ticari sinemalar Mart ayında faaliyet gösterecek. Uluslararası büyük zincirler 30 milyonluk bu pazarın açılmasından oldukça memnun.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) de benzer sıkıntılar var. Her ne kadar petrole bağımlı olan ekonomiyi dönüştürme mevzuunda Suudi Arabistan'dan daha önce harekete geçtiyse de BAE'de de ilk vergiler geldi. Ülkede petrolden okul masraflarına, kitaplardan yüksek eğitime kadar birçok üründen KDV alımına gidildi. Ülkede yaşam maliyetinin yüzde 1.5 yükselmesi kesin gözüyle bakılıyor.
Son Dakika Dünya Haberleri içina aşağı doğru kaydırın.