11.05.2024-17:01 (Son Güncelleme:11.05.2024-17:01)

Konya'nın Çumra ilçesinde endişe verici durum: 2,5 kilometrelik yüzey yarığı oluştu

Konya'nın Çumra ilçesinde son üç yılda yaşananlar bölge halkını tedirgin ediyor. Hotamış Gölü havzasında kuraklık ve yer altı sularının çekilmesiyle birlikte başlayan olay, 2,5 kilometrelik ve 8 metre derinliğindeki yüzey yarığıyla doruk noktasına ulaştı.

Konya'nın Çumra ilçesi Adakale Mahallesi'nde kuruyan Hotamış Gölü havzasında kuraklık etkisiyle ortaya çıkan bu yüzey yarığı, çevrede yaşayanları endişelendiriyor. Yarıkların çevredeki yerleşim yerlerini de tehdit ettiği belirtiliyor. Muhtar Etem Kutlu, yarıkların ilk olarak hayvanlarını otlatan çobanlar tarafından fark edildiğini ve bölgede ciddi bir tehlikenin olduğunu ifade ediyor.

Yaşanan yağışların ardından yarıkların daha belirgin hale geldiği ve bazı yerlerde 7-8 metre derinliğe ulaştığı belirtiliyor. Köy halkı ve çobanlar bu durumdan oldukça endişeli. Köyde daha önce de benzer olaylar yaşandığı ve yarıkların dozerlerle doldurulduğu ancak şimdi tekrar oluştuğu ifade ediliyor.


Benzer olaylar yaşanmıştı

Adakale Mahallesi sakinlerinden Saffet Danalı, yarıkların büyük bir endişe kaynağı olduğunu ve benzer olayların Karapınar'da da yaşandığını dile getiriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yarıkların kuraklık nedeniyle hızla oluştuğunu ifade ediyor. Bu yüzey yarıklarının derinliklerinin 8-9 metreye, bazen genişliklerinin ise 5-6 metreye ulaştığını belirterek, şunları söyledi:

"Yarıklar, suların çekilmesiyle malzemenin suyunu kaybetmesi ve sıkışarak hacminin azalması, böylece oradaki fazla sıkışanla az sıkışan arasında kırık meydana gelmesi durumu. Bu obruk kadar çok geniş alanlara yayılmaz. Havza kenarlarında alttaki morfolojik olarak farklı nitelikte birimlerin olduğu yerlerde meydana gelebiliyor. Derinlikleri 8-9 metreye, bazen genişliği 5-6 metreye ulaşabiliyor. Uzunlukları kilometrelerce takip edilebiliyor. Bir gün aniden meydana gelirse tedirginlik oluşturur ya da panik oluşturur. Genellikle belirti verdiği için önceden tedbir alma imkanı var. Havzada kuraklık ve aşırı su talebi arttıkça devam eder. Havzada artık çok görülmeye başlandı. Adakale'de eskiden de vardı. Kuraklık devam ettiği sürece bunlar bu manzara oluşmaya devam edecek."

Konya'nın Çumra ilçesinde yaşanan bu olaylar, bölgedeki yerleşim yerlerinin ve çevrenin jeolojik yapısının daha yakından incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Konuyla ilgili olarak yetkililerin ve bilim insanlarının yapacakları incelemeler ve alacakları önlemler büyük bir önem taşıyor.


cerenpeksen@haber365.com