12.11.2021-12:34 (Son Güncelleme:12.11.2021-15:09)

Konya'da Vahşi Sulama Hem Tarımı Bitiriyor Hem De Obruk Oluşumunu Artırıyor!

Konya'da yaşanan olayda, vahşi sulama yöntemi ile sulanan bölgeler kuraklık ve artan obruk sayısı ile karşı karşıya kaldı.

Son dakika gelen bilgilere göre, Konya'da göl sularının çekilmesine dair yürüttüğü projede, suların çekilmesinin, obruk oluşumunun artmasının sebebini vahşi sulama olarak gösterdi.

BÖLGEDE OLUŞAN OBRUKLARIN SEBEBİ BELLİ OLDU

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren yaptıkları açıklamada, obruk sayısının artmasını bölge halkının vahşi sulamayı tercih etmesinden kaynaklandığını belirtti. Konu ile ilgili ilk açıklamayı yapan Tahir Nalbantçılar şu sözleri söyledi; "Eber Gölü'nde bugün neredeyse 1 metre düzeyinde bir suyun varlığını tespit ettik. 354 kilometrekare alana sahip Türkiye'nin 5. büyük gölü Akşehir Gölü ise bir tarafından diğer tarafına yürüyebileceğiniz şekilde kupkuru."


KONYA'DA YAĞIŞ ORANI DÜŞÜŞTE

Yapılan çalışmalar sonucunda, Konya'da yağış oranının son yıllarda ciddi bir düşüş yaşadığının altını çizen, Tahir Nalbantçılar açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; "Veriler incelendiğinde 1940'lı yıllardan bugüne bölgede yağışların yıllık toplam 950 milimetreden, ortalama 650 milimetre düzeyine düştüğünü, son yıllarda ise bu oranın 450-500 milimetreye indiğini tespit ettik. Buna paralel iklimsel olarak sıcaklıkla ilgili çalışmada bölgede 0,5 santigrat derecelik artışın da ilave yük olarak geldiğini tespit ettik. Tabii bu sıcaklık artışı 354 kilometrekarelik gölün yüzeyinde meydana gelen buharlaşma miktarını da artırıyor. Bu da gölün daha fazla su kaybetmesine neden oluyor. 0,5 santigratlık artış çok düşük bir artış olarak görülse de yüzey alanı geniş sığ sularda çok fazla etkili olmaktadır.


VAHŞİ SULAMA OBRUK SAYISINI ARTIRIYOR

Vahşi sulamanın yüzey faydalanmalarını artırtığını ve obrukların bu sebepten ötürü ortaya çıktığını söyleyen Tahir Nalbantçılar sözlerini şu şekilde sürdürdü; Çatlaklar, yolları, mezarları, dükkanları ve evleri yarıp geçmekte, yıkıma neden olmaktadır. Her yıl bu çatlaklarda ilerleme devam etmektedir."

VAHŞİ SULAMA NEDİR?

Vahşi sulama yöntemi eski nesillerin hala devam ettirdiği bilinçsiz bir sulama yöntemidir. Vahşi sulama yapılırken, arla başı kanalından tarla parseline alınan su parsel boyunca arazi üzerinde rast gele yayılmaya bırakılır. Su toprak yüzeyinde ilerlerken bir yandan da toprağın su alması (infiltrasyon) ile toprak içine girer.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr