29.07.2024-09:57 (Son Güncelleme:29.07.2024-09:57)

Konut Piyasasında Fiyat Düşüşü: Ev Almak İçin Fırsat Zamanı

Konut fiyatları reel olarak azalış gösterdi. Müteahhitler satılamayan evleri artık maliyetine ilanlara koyarken, kiralık ev arayanlar için dikkat çeken bir açıklama geldi. Eylül ve Ekim aylarına dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri, bugünden ev alanların bu aylarda iyi bir kira geliri elde edebileceklerini dile getiriyor.

Konut fiyatları, son 7 aydır enflasyonun altında artış gösteriyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar, mevcut konut fiyatlarının üzerine çıkarken, bu durum müteahhitlerin kardan vazgeçerek satış yapmasına yol açıyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili olarak Milliyet’e yaptığı açıklamada, mevcut durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası Verileri ve İnşaat Maliyetleri

Özelmacıklı, "Son dönemde inşaat maliyetlerinde önemli bir artış var. Hatta bu noktada en çok maliyeti etkileyen unsur işçilik endeksidir. Mayıs ayında açıklanan yıllık inşaat maliyet endeksine baktığımızda yüzde 72.78 seviyesinde artışlar yaşandı. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine baktığımızda konut fiyatlarının reel bazda düştüğünü görüyoruz. Yıllık bazda konut fiyatlarının enflasyondan arındırıldığında yüzde 14.9 seviyesinde ucuzladığını söylemek mümkün," dedi.

Faiz Artışı ve Konut Piyasası

Mevduat faizlerindeki artış nedeniyle yatırımcıların gayrimenkulden çıkarak paralarını mevduatta değerlendirmeyi düşündüklerini belirten Özelmacıklı, "Maliyet artarken, fiyatlar nasıl reel olarak düşebiliyor? Bunun en önemli etkisi mevduat faizlerindeki artış nedeniyle yatırımcıların gayrimenkulden çıkıp paralarını mevduatta değerlendirmeyi düşünmeleridir," dedi. Ayrıca, konut kredisi faiz oranlarındaki artışın alıcıları zorladığını belirtti.

Müteahhitlerin Karı Azaldı, Alım Fırsatı Var

Özelmacıklı, bu dönemin konut alımında bir fırsat dönemi olduğunu vurgulayarak, "Müteahhitlerin karının azaldığını söyleyebiliyoruz. Ben bu dönemin konut alımında bir fırsat dönemi olarak değerlendiriyorum. Yıl sonuna doğru mevduat faizlerinde düşüşleri görüyor olacağız. Şu anda ikinci el gayrimenkullerde ve müteahhitler tarafından tamamlanmış, taksitle satılan yerlerde çok önemli bir alım avantajı var," dedi.

Eylül ve Ekim Aylarına Dikkat

Eylül ve Ekim aylarında piyasada çok kiralık daire bulunamayacağını belirten Özelmacıklı, "Ülkemizde mal sahipleri bir süredir taşınmazlarını kiraya vermekten imtina etmişlerdi. Kiraya verilecek daire sayısı azalmıştı. Eylül ve Ekim aylarında piyasada çok kiralık daire bulamayacağız. Bu kira fiyatlarını artırmaya devam edecektir. Gayrimenkulünü bugünden alan kişiler taşınmazlarını kiraya verdiklerinde iyi bir kira geliri elde edebilirler," ifadelerini kullandı.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de Ortalama Konut Fiyatları

İstanbul’da ortalama konut fiyatlarının metrekarede 40 bin TL seviyelerine yaklaştığını belirten Özelmacıklı, "100 metrekare bir daire 4 milyon TL seviyesinde diyebiliriz. Burada bina yaşları çok etkili. Sıfır dairelerde bu 45 bin TL seviyelerindeyken, eski yapılarda 30 bin TL’ye kadar düşebiliyor. İstanbul’da ortalama kira fiyatları 25 bin TL seviyelerinde," dedi.

Ankara’da metrekarede satış fiyatlarının 21 bin TL seviyelerinde olduğunu belirten Özelmacıklı, "Ankara’da sıfır dairelerde bu rakamlar 27-28 bin TL seviyelerine kadar çıkıyor. Ankara’da şu anda ortalama konut kiraları 18 bin TL’ye yaklaştı," ifadelerini kullandı.

İzmir’de satılık konutlarda metrekare fiyatının 33 bin TL seviyelerinde olduğunu belirten Özelmacıklı, "Bu sıfır dairelerde 40 bin TL’yi buluyor. İzmir’de ortalama konutun bedeli 4 milyon TL ve üzerinde. Kiralık fiyatlar ise 22 bin TL seviyelerinde," dedi.

Bu veriler ışığında, ev almak isteyenler için bugünkü fiyatların ileride büyük kazançlar sağlayabileceği öngörülüyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında kira geliri elde etmek isteyenler için bu dönem önemli bir fırsat sunuyor.

cerenpeksen@haber365.com