Konuralp Pirincinin Tarladan Sofraya Yolculuğu Başladı
Düzce'de, lezzeti sebebiyle talep toplayan, osmanlı'da saray mutfaklarının vazgeçilmezi konuralp pirincinin ekimine başlandı.
Düzce'de, lezzeti sebebiyle talep toplayan, osmanlı'da saray mutfaklarının vazgeçilmezi konuralp pirincinin ekimine başlandı.
Merkeze bağlı konuralp beldesinde çiftçiler, şafak vakti sulak tarlalara giderek, tenekelerdeki tohumları toprakla bir araya geldi. böylelikle tarladan sofraya neredeyse 4 ay devam eden pirincin üreticiler bakımından gayretli yolculuğu, başlamış oldu. bölgede dededen toruna geçen çeltik üretiminde piyasa problemi yaşanmıyor. ürünün alıcıları pirinç daha tarladan kaldırılmadan hazır halde bekliyor.
Pirinç üreticisi ismet aktepe, aa muhabirine açıklamasında, çeltik üreticiliğinin oldukça zor olduğunu ve emek istediğini belirtti. çocukluğundan bu yana sulak arazilerde çeltik üretimi yaptığını belirten aktepe, şu ifadeleri kullandı: "120 gün süren ve büyük emekle üretilen mahsulümüzü toprakla buluşturduk. biz allah'ın ambarına tohumu attık, inşallah bereketli bir sezon geçer. çeltik adeta yeni doğan bir bebek gibi ilgi bekliyor. bizler de burada olmaktan mahsülle ilgilenmekten çok mutluyuz. allah hastalık vermezse ürünümüzü 4 ay sonra harmana, daha sonrada satışa hazır hale getireceğiz."
"bu pirinç bölgemiz açısından önemli mahsuldür"
Üretici fatih bayraktar da bu pirincinin doğal kaynak sulardan beslendiği için farklı olduğunu söyledi. bölgede osmanlı döneminde konurlap bey'in teşvikleriyle pirinç üretimine başlandığını belirtemn bayraktar, "bu pirinç bölgemiz açısından önemli mahsüldür. bu pirinci özellikle osmanlı saray mutfaklarında tercih ederlermiş. şimdilerde ise türkiye'nin en önemli otel ve şirketleri mahsulü tarladan kalkmadan alıyor. pirincimiz, osmancık ve birçok bilinen pirincin yanında sanayileşmeden iç pazarda tüketilen ürünlerdendir." diye konuştu.
Bayraktar, bölgenin suyu ve toprağının ürüne ayrı tat kattığını belirtirken, "biz bu ürünü dedelerimizden beri aynı arazilerde üretiyoruz. dedelerimiz de dedelerinden bu yana ayrı arazilerde pirinç üretti. konuralp pirincinin çok zor bir üretim süreci olmasına rağmen suya girmeden rahat edemiyoruz. suya gireceğiz ve 120 gün boyunca burada olacağız." şeklinde konuştu.