02.06.2018-17:16 (Son Güncelleme:02.06.2018-16:55)

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi nasıl yapılır? Kolonoskopi işlemi ne kadar sürmekte? Kolonoskopi hakkında bilinmeyenler haberimizde...

Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi nasıl yapılır? Kolonoskopi işlemi ne kadar sürmekte? Kolonoskopi hakkında bilinmeyenler haberimizde...

KOLONOSKOPİ NEDİR?

Kolonoskopi; tüm kalın bağırsağı görüntülemenin bir yoludur. Kalın bağırsak, vücudun atık sürecine yardımcı olur; kolon ve rektumdan oluşur. İnce bağırsak ve anüs arasında olan kalın bağırsağın 1.5 ila 2 metre uzunluğundaki kısmı kolondur. Kalın bağırsağın anüste biten 15 cm’lik kısmı ise rektumdur.

KOLONOSKOPİ HAKKINDA BİLGİLER

Kolonoskopi için geldiğinizde, giysilerinizi çıkarıp, verilen hastane elbisesini giymeniz gerekir. Daha sonra özel bir odada muayene masasına yan şekilde uzanmanız istenir.

Hemşire, kolunuzdaki bir damara yerleştirilen intravenöz (IV) hattı üzerinden ağrı kesici ve sakinleştirici verecektir. İğne takılırken hafif bir acı hissedebilirsiniz.

Kolonoskop cihazı kolon içine hava üfler ve şişirir, böylece doktor kolorektal astarı daha iyi görebilir. Kolon eğrileri boyunca kolonoskop ilerler ve biraz daha iyi erişim sağlamak için konumunuzu değiştirmeniz gerekebilir. Kolonda anormal büyüme veya polip varsa, doktor dokuyu kaldırmak veya biyopsi için kolonoskopun sonunda bir alet kullanır. Bu durum genellikle ağrıya neden olmaz, ancak dokunun çıkarıldığı yerde kanama oluşabilir. Doktorunuz kolonoskop ile kanamayı durdurabilir.

KOLONOSKOPİ İŞLEMİ ÖNCESİNDE NELER YAPILIR?

Kolonoskopi işleminden bir gün önce sulu gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Kesinlikle taneli ve katı gıdalar tüketilmemelidir. Bol miktarda su içilmeli ve çorba tüketilmelidir.

Vişne ve nar suyu gibi meyve sularının içilmemesi önerilir. Aksi halde kolonoskopi sırasında kan görümü verebilir.

Kolonoskopi işleminden 6 saat önce yeme içme kesilmelidir.

Kolonoskopi öncesinde bağırsak boşaltıcı ilaçlar verilebilir. Uygulama öncesinde verilen ilaçların yarısının saat 16:00’da, diğer yarısının ise 19:00’da içilmesi önerilmektedir. Ayrıca ilacın bir meyve suyuna katılıp içilmesi kolaylık sağlayabilir.

Kolonoskopi öncesinde verilen ilaçların müshil etkisine sahip olduğunu unutmayınız. İlacın alımı sırasında bol miktarda su tüketilmelidir. Aksi halde vücutta su ve tuz kaybı meydana gelebilir.

KOLONOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Kolonoskopi için verilen ilgili gün ve saatte öncelikle hastanın tansiyonu ölçülür. Daha sonra hastaya işlemin yapılmasına olanak sağlayacak şort giydirilir. Hastaya damar yolu açıldıktan sonra sol yanı üzerine yatırılır. Damar yolundan verilen ilaçlar hastanın olabildiğince az ağrı hissetmesini sağlar. Çok zorunlu olmadıkça hastaya genel anestezi uygulanmaz. İşlem sırasında hastanın nabzı ve oksijen seviyesi ilgili cihazlar tarafından takip edilir.

Kolonoskopi işleminde öncelikle makat bölgesindeki kaba etler yana doğru açılır. Sağ işaret parmağına alınan kayganlaştırıcı jel ile parmak makatın içine sokularak makat muayene edilir. Yapılan muayenenin ardından kolonoskopi aleti dikkatli bir şekilde makatın içine doğru itilir. Kolonoskopi aleti ile makattan başlanılarak sırasıyla rektum, rektosigmoid bölge, sigmoid kolon, inen kolon, transvers kolon, çıkan kolon geçilerek son olarak çektuma kadar ulaşılır. Çektum adı verilen bölge; kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği bölgedir.

Kolonoskopi işlemi sırasnda gerek duyulursa patolojik inceleme için örnekler alınabilir. Ayrıca sizin için sonradan büyük sorunlara neden olabilecek polip, lezyon ve küçük boyutlu tümörler gözlemlenirse bunlar kolonoskopik inceleme sırasında alınabilir. Ancak bu tip işlemler oldukça kolay ve ağrısızdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


Haber365
bilgi@haber365.com.tr