03.10.2024-00:08 (Son Güncelleme:03.10.2024-00:08)

Kodály Quartet İstanbul'da unutulmaz bir konser verdi

Kodály Quartet, İstanbul'da düzenlediği konserde Macar-Türk dostluğunu kutladı. Müzikseverler büyük ilgi gösterdi.

Kodály Quartet, İstanbul'da Konser Verdi

"Macar-Türk Dostluğu 100. Yılı" etkinlikleri kapsamında, ünlü müzik grubu Kodály Quartet, sanatseverlerle bir araya geldi. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'ndaki etkinliğe yoğun bir katılım gözlemlendi.

Attila Falvay'dan Açıklamalar

Kemanisti Attila Falvay, konser öncesinde Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Kodály Quartet'in 1966 yılında kurulduğunu ve topluluğa 1980 yılında katıldığını belirtti. Katıldığı dönem genç bir üye olduğunun altını çizen Falvay, “Şartlar değişti. Oda müziği, özellikle yaylı çalgılar dörtlüsü özel bir deneyim sunuyor. Büyük besteciler genellikle bu formda eserler vermek ister” ifadelerini kullandı.

Haydn ve Macar Kültürü Vurgusu

Avusturyalı besteci Franz Joseph Haydn'dan ilham aldıklarını vurgulayan Falvay, “Haydn’ın müziği bizim için özel. O, 60’tan fazla yaylı çalgılar dörtlüsü yazmış bir besteci. Mozart, Beethoven ve Schubert de onun etkisiyle eser vermiştir,” dedi. Konserde Haydn, Zoltán Kodály ve Felix Mendelssohn gibi bestecilere de yer verildiğini açıkladı.

Kodály Quartet Hakkında

Budapeşte'deki Ferenc Liszt Akademisi'nde 1966 yılında "Sebestyen" adıyla kurulan dörtlü, 1972 yılında Macar besteci Zoltán Kodály'nın adını aldı. Kodály Quartet, yurt içi ve yurt dışında Macar kültürünün öncüsü olarak tanınıyor. 2022 yılında Macar Hükümeti tarafından Kossuth ödülüne layık görüldüler. Dörtlü, Attila Falvay, Ferenc Bango, Zoltan Tuska ve György Eder'den oluşmakta ve 2023 yılında 57. kuruluş yıl dönümlerini kutladılar.

Macar -Türk Dostluğu 100. Yılı" kapsamında "Kodaly Quartet" adlı müzik grubu sanatseverlerle buluştu. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'ndaki konsere müzikseverler yoğun ilgi gösterdi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr