07.10.2024-13:50 (Son Güncelleme:07.10.2024-13:50)

Kocaeli'de Deprem ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı Gerçekleştirildi

Kocaeli'de düzenlenen çalıştayda kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik üzerine önemli görüşler paylaşıldı.

Kocaeli'de "Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı" Düzenlendi

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen "Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı", afet riski altında bulunan şehirlerin güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından yeniden yapılandırılmasını hedefliyor. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar önemli konuları ele aldı.

Vali İlhami Aktaş: Zulmün Son Bulması Gerekiyor

Çalıştayda konuşma yapan Vali İlhami Aktaş, Gazze'deki saldırılara dikkat çekerek, "On binlerce masumun hayatını kaybettiğini unutmayalım. Zulmün bir an önce durması lazım" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin deprem ülkesı olduğu vurgusunu yapan Aktaş, Kocaeli’yi afetlere dirençli hale getirme çabalarının önemini dile getirdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker: Çok Disiplinli Yaklaşımlar Gerekli

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmaların çok disiplinli bir alan olduğunu belirtti. Şeker, "Doğal afetler önlenemez fakat etkilerini azaltmak için sistemler kurmalıyız" dedi.

Kocaeli'nin Dirençli Şehir Olması İçin Çabalar Devam Ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş ise afetlerin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini, "Kentsel dönüşüm ile dirençli şehir haline gelmek istiyoruz" açıklamasında bulundu. "Deprem Riski Altındaki Yapıların Belirlenmesi Projesi" ile 150 bin bağımsız birimin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Aydın: Kentsel Dönüşüm için İklim Dostu İlkeler Önemli

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, kentsel dönüşüm ile deprem risklerinin azaltılmasının kritik olduğuna değindi. Aydın, "Akıllı şehirler için bütünleşik yaklaşımlar geliştirmeliyiz" dedi.

Oturumlar ve Sonuçlar

Çalıştayda, çeşitli bakanlıklar, üniversiteler ve STK’lardan katılımcılarla birlikte "deprem gerçeği", "kentsel dönüşüm ve toplumsal etkileri" ile "sürdürülebilirlik uygulamaları" tartışıldı. Konuşmalar, ilgili politika üreticileriyle paylaşılmak üzere kitap olarak yayımlanacak.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), deprem riski altındaki bölgelerde şehirlerin güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir şekilde yeniden yapılandırılması hedefiyle Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) ev sahipliğinde, "Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı" gerçekleştirdi. TÜBA Asli Üyesi ve KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bir konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr