21.05.2018-13:04 (Son Güncelleme:06.12.2021-12:45)

Klasik Müzik Nedir?

Klasik müzik nedir, klasik müzik nerede doğmuştur, klasik müziğin başkenti neresidir, klasik müzik çalgıları ve türleri nelerdir? Büyüleyici klasik müziğin bilinmeyenlerini sizler için derledik.

Birçok alanda dinlediğimiz, gösterişli yapılarda yankılanan ve filmlerin arka planını başka bir boyuta taşıyan Klasik Müzik, tarihiyle merak ediliyor. Bu büyüleyici müzik türü ne zaman ve nasıl doğdu? Hangi isimler öncülük etti ve klasik müziğin insan bedenine etkisi nedir? İşte detaylar…

KLASİK MÜZİK NEDİR, TARİHÇESİ, KLASİK MÜZİK NEREDE DOĞMUŞTUR?

Günümüzde geniş bir hayran kitlesine sahip olan klasik müzik, Batı Avrupa'da başlamış olup günümüzde de Avrupa müziği olarak tanınmaktadır. Klasik müzik kilisede başlamış ve gelişmiştir.

Klasik müzik ilk olarak Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır. Barok dönemde Bach ve Vivaldi ile kimlik bulmuştur. Klasik müzikte en ünlü bestekarlar bu dönemde yaşamıştır. Romantik dönem ile birlikte kiliseden çıkmış ve bütün dünyaya yayılmıştır.


KLASİK MÜZİĞİN BAŞKENTİ: VİYANA

Birçok alan için dünya üzerinde bir başkent olduğuna inanılır. Yapılan araştırmalar ve çağrıştırdığı sembollerle Viyana da klasik müziğin başkenti olarak anılıyor. Viyana Opera Binası bu alan için simgeleşmiş yapılardan biri. Birçok gösteriyi izleyebileceğiniz yapıda klasik müziğin eşsiz besteleri yankılanıyor.

Mozart da Viyana’nın simge isimlerinden biri. Bu durum bir turizm kolu haline gelmiş durumda. Turistler, Viyana’ya sadece bu konserler ve yapılar için de gelmiş olabiliyor.

KLASİK MÜZİĞİN FAYDALARI

Klasik müziğin beyne etkisi en çok konuşulan konulardan biri. Klasik müziğin insan beynine ve ruh haline birçok faydası bulunuyor. Bunlar arasında hafızayı güçlendirmesi, günlük hayat içerisinde çalışma verimliliğini artırması, depresyonla savaşması, yaratıcılığa destek olması ve uykuda yardımcı olması gibi faydalar bulunuyor. Bilimsel olarak açıklanan faydalar hamilelik dönemi için de tercih edilen bir dinlenme yöntemi.

KLASİK MÜZİĞİN ÖNCÜLERİ

Antonio Vivaldi, Frederic Chopin, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Richard Wagner, Franz Liszt, Hector Berlioz gibi isimler klasik müziğin öncüleri arasında yer alıyor.

Özellikle Vivaldi’nin Dört Mevsim konçertosu, Chopin Nocturne eseri gibi eserler birçok alanda kullanılan ve duyulan klasik müzik eserleri arasında yer alıyor.


KLASİK MÜZİĞİN ÖZELLİKLERİ

- Sanat yapıtı olarak değerlendirilir.

- Klasik müzik çok seslidir.

- Disiplinli bir müzik alanıdır.

- Dinleyiciler üzerinde etkileyici duygular hissettirir.

- Klasik müziğin en önemli parçaları; orkestra ve enstrümanlardır.

- Duygular ön plandadır.

KLASİK MÜZİK TÜRLERİ

- Opera: Yazılı metinlerin müzikle bestelenmesidir. Dans, kostüm, dekor vb. görsel öğelerle desteklenir ve İtalya'dan dünyaya yayılmıştır.

- Senfoni: Uzun müzik yapıtlarıdır ve dört ya da daha fazla bölümden meydana gelir, orkestralar ya da korolar için bestelenir.

- Sonat: Solo çalgılar ile üç ya da dört bölüm halinde olup, bir - iki çalgı için bestelenen müziktir.

- Oda Müziği: Küçük müzik yapıtlarıdır.

KLASİK MÜZİK ÇALGILARI

Klasik müzik eserleri yaylı, üflemeli ve vurmalı çalgıların çoğunu kullanır.

- Yaylı çalgılar: Keman, viyola, çello, klavsen, bas.

- Üflemeli çalgılar: Flüt, torna, trompet, klarnet.

- Vurmalı çalgılar: Trampet, zil, çıngırak, tef.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr