17.10.2024-00:44 (Son Güncelleme:17.10.2024-00:44)

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis ile Görüşmesini Değerlendirdi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York'taki gayrı resmi yemekte Hristodulidis ile tartıştıkları konuları değerlendirdi. Guterres'in açıklamaları önemliydi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Lider Hristodulidis ile Görüşmesini Yorumladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis ile New York'ta gerçekleştirilen gayrı resmi akşam yemeği sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, yemek boyunca kendi pozisyonlarını aktardığını belirtti.

Guterres’in Açıklamaları Önemli

Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ortak bir zemin bulunmadığını vurgulamasının önemine değinerek, bu durumun müzakerelerin geleceği açısından kritik olduğunu ifade etti.

Müzakerelerin Geleceği

New York dönüşünde Ercan Havalimanı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Tatar, Rum tarafıyla resmi görüşmenin ancak Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ile uluslararası statüsünün tanınmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Tatar, son 50 yıldır devam eden federasyon temelli müzakerelerin sonuçsuz kaldığını ve en son 2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında Rum tarafının masadan kalkmasıyla sürecin durduğunu hatırlattı. Aynı anlayışla yeni müzakerelere girmenin anlam taşıyacağını muhataplarına iletti.

BM Güvenlik Konseyi Kararları

Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres'e ve Hristodulidis'e 50 yıl boyunca değişmeyen BM Güvenlik Konseyi kararlarına sadık kalmanın yanı sıra, bu kararlar doğrultusunda bir çözüm bulma yönündeki ısrarın gerçeklerden uzak olduğunu belirtti. Resmi görüşmelerden uzak duracaklarını dile getirdi.

Diplomatik Mesajlar

KKTC Cumhurbaşkanı, New York’taki gayrı resmi yemekte, BM Genel Sekreteri Guterres’i ve GKRY lideri Hristodulidis'i bilgilendirerek, "Guterres'in ortak zemin olmadığını dile getirmesi önemli. Kendisi yemek sonrası yaptığı basın toplantısında da taraflar arasında ortak bir zemin bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca, BM Genel Sekreterinin Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin'in raporunda da bu durumun altı çizildi. Bu raporda iki ayrı tarafın var olduğu ve farklı pozisyonlardan bahsedilmektedir. Tüm bunlar diplomatik anlamda kıymetli mesajlardır ve Kıbrıs Türk tarafının haklı pozisyonu açısından önemli bir değerlendirme sunmaktadır," şeklinde konuştu.

ABD'nin New York’ta kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile gayriresmi akşam yemeğinde bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar (solda), KKTC'ye döndü.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr