19.07.2024-09:49 (Son Güncelleme:19.07.2024-09:49)

Kızıldeniz’de gerilim yükseliyor: 170 İsrail, ABD ve İngiltere gemisi hedef alındı

Yemen’deki İran destekli Husiler, geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ile Umman Denizi’nde seyreden İsrail, ABD ve İngiltere’ye ait 170 gemiyi hedef aldı.

Husiler Kızıldeniz’de gerilim yaşatmaya devam ediyor. Husilere ait Al Masirah Televizyonu, Husi Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi'nin konuşmasını yayımladı. Husi, Yemen Deniz Kuvvetlerine bağlı birliklerin bu hafta 25 balistik füze ve botlarla Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde İsrail, ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemilere saldırı düzenlediğini belirtti. Husi, Kasım ayından bu yana bu tür hedef alınan gemilerin toplam sayısının 170'e çıktığını söyledi.

Saldırılar 31 Ekim’de başlamıştı

AA’da yer alan habere göre; Husi, İsrail'in Kızıldeniz'deki seyrüseferinin ciddi derecede azaldığını ifade ederek, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına son vermemesi halinde bu "operasyonların" devam edeceğini vurguladı. Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrail'e ait ticari gemilere el koymaya ve saldırılar düzenlemeye başladıklarını bildirmişti.

ABD güçleri, bu dönemde Yemen'den atılan birçok füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Bu gelişmelerin ardından, birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.


Onlarca gemi hedef alındı

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı. 31 Aralık 2023'te Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. 10 Ocak'ta da Husiler, İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

muratcankilic@haber365.com.tr