21.09.2022-09:27 (Son Güncelleme:21.09.2022-09:42)

Kış hazırlığı gıda ürünlerinde fiyat artışına neden olacak mı? Gıda sektöründe haksız rekabetin önüne geçmek için çalışmalar başladı

Kış aylarının yaklaşması ile beraber gıda fiyatlarındaki artışı önlemek için harekete geçildi. 1 Ekim’de açılacak Meclis’te ilk olarak gıda fiyatları masaya yatırılacak. Peki gıda fiyatlarında düşüş olacak mı? İşte detaylar…

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar birçok alan gibi gıda sektörünü de olumsuz etkiledi. Tedarik sorunu yaşayan satıcıların zararlarını karşılamak için fahiş fiyat artışına gitmesi vatandaşı zor durumda bıraktı. Başkan Erdoğan’ın verdiği talimatla beraber fahiş fiyat uygulayan market ve kurumlara denetlemeler yapıldı ve vatandaşın yüzünü güldürecek indirimler yapıldı. Ancak kış aylarının gelmesiyle beraber gıda fiyatlarında bir artış söz konusu olması gündemde. Yetkililer vatandaşların mağdur olmaması için çalışmalara başladı. Yeni hazırlanan palet 1 Ekim’de açılan Meclis’te masaya yatırılacak. Yeni alınacak kararlar içerisinde ana tedarikçilere destek verme, yeni aktörleri teşvik etme, perakendecilerin kâr marjının daraltılması gibi maddeler bulunuyor. Bu kapsamda Rekabet Kurumu’na da yeni yetkiler verilerek zincir marketlerin rekabeti bozan adımları atmadan önce müdahale edilmesi sağlanacak.

Büyük kış hazırlığına fiyat önlemi

Perakende sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışının önüne geçmek için çalışmalara başlandı. 1 Ekim’de açılan Meclis’te, Perakende Yasası’nda yapılması gereken değişikler masaya yatırılacak. Yapılacak olan düzenleme ile fiyat artışlarının önüne geçilecek. Yapılacak değişikliğe göre, yaygın bir perakende ağının gelişimine imkan sağlanacak. Vatandaşa daha çok ulaşılabilir ve daha erişilebilir fiyatlardan temel ihtiyaçlarını karşılama imkanı oluşturulacak.

Yurt dışı satışlarına teşvik

Yapılan düzenlemede tüm üretici ve perakendecilerin hak ve menfaat ortamlarının gözetileceği belirtildi. Ayrıca yurt dışına satış yapacak olanlara da devlet teşviği verileceği de yeni hazırlanan düzenlemede yer aldı. Tedarik zincirindeki akışı hızlandıracak aktörlerin güçlenmesi sağlanacak.

Mesafe şartı gelecek

Gıda sektöründe oluşan tedarik zincirinin önüne geçilmesi adına, yayılımı hızlandırma çalışmaları da yapıldı. Perakende de ki yayılım hızını artırmak için mali düzenlemelerde de hazırlanan çalışmada yer aldı. Bu kapsamda, ana tedarikçilere hafta sonu saat sınırlaması getirilecek. İşletmelerle küçük esnafın bir arada olacağı alanda mesafe şartı aranacak.

Rekabet Kurumu’na yeni yetkiler verilecek

Meclise sunulacak yeni düzenlemede piyasa da piyasada tam rekabete yakın bir düzen canlı tutulacak. Bununla beraber Rekabet Yasası’nda yeni düzenlemelerde yapılacak. Piyasadaki rekabeti sağlayan Rekabet Kurumu'na yeni yetkiler verilecek. Rekabet Kurumu, piyasada rekabeti bozucu davranış yapmadan önce olaya müdahale edebilecek. Piyasayı bozacak hareketler sezildiği anda müdahale imkanı tanınacak. Yasanın düzenlenmesi kapsamında eylül başında sektör temsilcileriyle bir araya gelinmişti. Ekim ayında da sektör temsilcileri ve STK'lar yeniden dinlenerek düzenlemeye son şekli verilecek.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr