Kış Erken Başladı
15 gündür doğuda etkili olan kar yağışı batıya kaymaya başladı
Kış erken başladı
15 gündür doğuda etkili olan kar yağışı batıya kaymaya başladı. kar kalınlığı bolu abant'ta 5 santimetreye ulaştı. bursa, sakarya ve ankara ise yağışla birlikte beyaz örtüye büründü.
15 gündür doğuda etkili olan kar yağışı batıya kaymaya başladı. kar kalınlığı bolu abant'ta 5 santimetreye ulaştı. bursa, sakarya ve ankara ise yağışla birlikte beyaz örtüye büründü.
Bolu'da kente 42 kilometre uzaklıktaki abant tabiat parkı'nda gece saatlerinde başlayan yağışın ardından yüksek kesimlerindeki kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.
sonbahar aylarında sarı, yeşil ve kahverenginin tonlarının ahengiyle görsel şölen oluşan bölgedeki kar yağışı dolayısıyla ziyaret edenleri adeta büyüleyen bir manzara oluştu.
Bölgeye gelen tatilciler de kartpostallık görüntülerin meydana geldiği parktaki göl kenarında yürüyüş yaparak, hatıra fotoğrafı çekti.
Öte yandan türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan kartalkaya'da da kar yağışı aralıklarla devam ediyor. kar kalınlığı 10 santimetreye yaklaştı.
İl il kar yağışının detayları
Sakarya: sakarya'nın en yüksek noktası olan hendek dikmen yaylası'na yılın ilk karı yağdı.
Erzurum: erzurum'da yüksek kesimlerde kar yağışı görülürken, şehir merkezinde de yağmur etkili oldu.
Bursa: kış turizminin önemli merkezlerinden uludağ'a sezonun ilk karı yağdı.
Ankara: ankara'nın kuzeyinde yer alan kızılcahamam ilçesinin yüksek kesimlerindeki eğerlikuzuören, gölcük ve başköy mahalleleri ile alperen yaylasında sabah saatlerinde kar yağışı başladı. il merkezinde ise yağmur etkili oldu.
Kar suyu içmenin zararları
Hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun içilmesi, uzun dönemde organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara neden oluyor.
Prof. dr. yusuf durak, karın bitki, hayvan, toprak ve insanların su ihtiyacının önemli kısmını karşıladığını belirtti.
Karın, yağışı sırasında havadaki çeşitli karbon ve kükürt partiküllerini üzerinde topladığını ifade eden durak, "özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezlerinde, yağan karların içinde karbon, kükürt ve azot bileşenleri ve mikroorganizma sporları yani üreme elementleri bulunabilir. bunlar ise insan sağlığı açısından ciddi rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.
Vücuda giren bu bileşenlerin, organlarda bazı bozukluklara neden olabileceğini dile getiren durak, şunları kaydetti:
"kana karışan bu zararlı bileşenler, organlarımızda bazı bozukluklara neden oluyor. özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu kent merkezleri ve sanayi bölgelerinde karın yenmesi veya kar suyunun kaynatılmadan içilmesi, bazı sindirim bozuklukları, uzun dönemde ise organ ve sistemlerde yapısal bozukluklara ve bazı kanser tiplerinin oluşmasına neden olabilir. ''