Kırk Yıl Düşünseniz Aklınıza Gelmeyecek 14 İlginç Bilgi
Faydalı bilgiler, ilginç bilgiler, enteresan bilgiler, sosyal medya fotoğrafları galerimizde.
Fermuarların üstünde neden ykk yazar? fermuarlardaki ykk yazısına hiç dikkat ettiniz mi? bu, aslında yoshida kogyo kabushikikaisha’nın kısaltılmış hali. japonca’da yoshida limited şirketi anlamına gelen ykk, japonya’da tadao yoshida tarafından 1934 yılında kuruldu. calvin klein, armani, tommy hilfiger gibi dünyaca ünlü markalara fermuar üretti ve bu alanda gerçek bir tekel oldu. 1991 yılında türkiye’ye de gelen şirket, fermuarın yanı sıra çıt çıt, plastik aksesuvar, kanca, rivet gibi çeşitli birleştiriciler de üretmekte.
Su aygırlarının sütü neden pembe? sütün renginin pembe olmasının sebebi aslında su aygırlarının vücutlarında üretilen hipposudoric acid ve norhipposudoric acid adlı iki farklı vücut salgısından kaynaklanmaktadır. zamanlarının çoğunu su içinde geçirmeyi tercih eden bu hayvanlar karadayken terleme suretiyle oldukça fazla miktarda su ve sıvı kaybederler. bu sıvı kaybı nedeni ile su aygırları oldukça hızlı bir şekilde güneş yanığı olurlar. işte bu yanıkları önlemede hipposudoric ve norhipposudoric acid salgıları devreye girer. su aygırları suyun ve güneşin etkilerinden uyarıldıklarında kuvvetli bir şekilde salgılanan pembe renkli sümüksü bir yapıya sahip bu salgı ile güneşten korunurlar. su aygırı sütünün pembe renkli olmasının sebebiyse tahmin ettiğiniz gibi bu salgıların belli bir oranda su aygırının sütüne karışıyor olmasıdır.
Barbie’nin gerçek adı barbie değil! meşhur oyuncak barbie bebeklerin ismi aslında barbara millicent roberts. barbie bebek aslında, yaratıcısı, abd'li işkadını ruth handler'ın kızı barbara handler'dan esinlenilmiştir. ve aslında barbie'nin tam adı da barbara millicent roberts'tır 1950'lerin başında barbara'nın annesi ruth, kızının ve arkadaşlarının yetişkin kadın bebekleriyle oynamayı normal bebeklerden daha fazla sevdiklerini farketti. o zamana kadar yetişkin bebekler sadece kartondan yapılıyordu. ruth handler, gerçeğe çok yakın üç boyutlu bir bebek yapmaya karar verdi.
Kurabiye canavarı'nın bir adı var mı? susam sokağı’nın vazgeçilmez karakteri kurabiye canavarı’nın gerçek adı sid, kırpık’ın gerçek adı ‘oscar the grouch’, edi ve büdü’nün gerçek adları ernie ve bert. kurabiye canavarı karakteri aslında çocukların abur cuburu çok yememeleri için oluşturulmuş bir obezite karşıtı karakter. bu arada yeri gelmişken susam sokağı’yla ilgili bir bilgi daha. bu programın 120’den fazla ülkede yerel versiyonları bulunmakta.
Orijinal havucun rengi turuncu değil! yanlış duymadınız! havuçlar afganistan’da ilk bulunduğunda sarı ve or renkteydi. daha sonra doğu ve batı’ya gelen havuç, bulunduğu ülkenin mevsimsel şartlarına ayak uydurdu. batı’da çoğunlukla sarı ve turuncu olarak yetişen havuç, avrupa ve abd’ye bu rengiyle yayıldı.
Mavi balinaların kalbi o kadar büyüktür ki bir insan, atardamarlar içerisinde rahatlıkla yüzebilir. gök balina olarak da bilinen mavi balinalar, en büyükleri 33 metreyi bulan boyları ve 150 tonu geçen ağırlıklarıyla gelmiş geçmiş en büyük hayvan olduğuna inanılan deniz memelisidir.
Kuzey kore ve finlandiya’yı ayıran tek bir ülke vardır: o da rusya’dır. rusya’yla ilgili bir bilgi daha: rusya'nın yüz ölçümü pluton gezegeninin yüz ölçümünden daha büyüktür. rusya yaklaşık 17 milyon kilometre, pluton ise yaklaşık 16, 5 milyon kilometre uzunluğundadır. (pluton’la ilgili bir bilgi daha: pluton, güneşin etrafında tam turunu tamamlayamadığı için gezegenlikten çıkarıldı.)
Yapılan bir araştırmaya göre, bozuk para ile yiyecek ve içecek aldığımız otomatların bizi öldürme riski, bir katil köpekbalığının bizi öldürme riskinden daha fazladır. rakama dökmeye karar verirsek oran tam da şu şekilde. otomatların yanlışlıkla birini öldürme riski 112 milyonda bir. köpekbalığının ise 250 milyonda bir…
Urfa’da oxford vardı da biz mi okumadık? oxford üniversitesi, aztek uygarlığı’ndan daha eskidir… brileşik krallık’ta kurulan ve tam olarak kuruluş tarihi bilinemeyen oxford’la ilgili bilgi, 1096 yılında bu kentte eğitim olduğu yönünde. lord patten’in rektörü olduğu oxford, ingilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesidir. aztek uygarlığı ise orta meksika’da 14 ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış olan bir orta amerika halkıdır.
Bir tuhaf bilgi daha: dünyada doğan her 5 bin bebekte bir görülen bir rahatsızlık var. bunun adı ‘imperforate anüs’ yani, deliksiz anüstür. dışkıyı bırakacak yer olmaması nedeniyle bu bebeklerin anüsü hastanede delinir.
Eğer jüpiter bize ay kadar yakın olsaydı onu böyle görecektik.
Chicago cubs adındaki beyzbol takımı, abd’nin ilk profesyonel beyzbol takımlarından biri. chicago cubs en son beyzbol dünya turnuvasında başarı elde ettiğinde, osmanlı imparatorluğu halen vardı. lolipop henüz keşfedilmemişti. ve abd’de kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu…
1000 saniye yaklaşık 16 dakikaya denk geliyor. 1 milyon saniye ise 11 gün demek. 1 milyar saniye ise 32 yıl. 1 trilyon saniye ise 32 bin yıl demek. ama iyi bir haber: bal asla çürümez. yani, bulabilirseniz 32 bin yıllık bir bal yiyebilirsiniz.
Bilim insanları, evrendeki yıldız sayısını şöyle veriyor: dünyadaki tüm plajlara ait her bir kum tanesi kadar. bir bardak su içindeki atom sayısını ise şöyle ifade edelim: dünyadaki tüm okyanusları bardaklara koysanız, yine de bir bardak su içindeki atom miktarına ulaşamazsınız.