18.10.2024-17:42 (Son Güncelleme:18.10.2024-17:42)

Kırgızistan'da TDT Ekonomik Bakanlar Toplantısı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te TDT Ticaret ve Ekonomi Bakanları 13. Toplantısı yapıldı.

Kırgızistan'da TDT Ticaret ve Ekonomi Bakanları Toplantısı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirildi. Toplantıya, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiyev'in ev sahipliğinde önemli isimler katıldı.

İlgili İsimler ve Temel Mesajlar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov ile Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Rövneg Abdullayev de toplantıda yer aldı. TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev de katılımcılar arasında bulunuyordu.

Toplantının Ana Temaları

Amangeldiyev, açılış konuşmasında Türk halklarının birliğini güçlendirmek amacıyla sağlam temeller atıldığını belirtti. Son yıllarda Kırgızistan'ın TDT ülkeleriyle ticaret hacminin %62 arttığını vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayında Kırgızistan'a planladığı resmi ziyaretin önemine dikkat çekti.

Bakan Bolat, sürdürülebilir bir gelecek için "Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun öneminden bahsederek, ticarette dijitalleşmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Bolat, 6 Kasım'da Bişkek'te düzenlenecek TDT 11. Liderler Zirvesi'nde imzaya hazır hale getirilecek "Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması" hakkında olumlu görüş belirtti.

Ülke Temsilcilerinin Açıklamaları

Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Baybazarov, TDT'nin ülkesine olan stratejik önemini dile getirerek, üye ülkelerden gelen yatırımların artışına dikkat çekti. Baybazarov, Kazakistan'ın yatırıma açık olduğunu ve ulusal ekonomisinin istikrarlı kalmaya devam ettiğini belirtti.

Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Kudratov, uluslararası yatırımcılarla rüzgar ve güneş enerjisi alanında işbirliklerine odaklandıklarını ve Kırgızistan ile Kambar-Ata-1 hidroelektrik santralinin kurulumu için işbirliği plânladıklarını ifade etti.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Abdullayev ise, fırsatlar ve dostluk ilişkilerinin güçlenmesi için projeler geliştirdiklerini belirtti. Bölgede lojistiğin gelişimi için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 13. Toplantısı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlendi. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiyev'in (solda) ev sahipliğindeki toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ) da katıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr