23.10.2024-17:13 (Son Güncelleme:23.10.2024-17:13)

Kırgızistan Hükümeti Ekonomide 'Mucize Sıçrama' Bekliyor

Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov, ekonomide büyük bir sıçrama öngördüklerini açıkladı.

Kırgızistan'dan Ekonomi Vurgusu

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, ülkenin milli ekonomisinde önemli bir "mucize sıçrama" beklediklerini ifade etti. Bu açıklama, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Ekonomik Mucizenin Temelleri-2030: Kırgız Kar Leoparının Sıçraması" başlıklı konferansta yapıldı.

Stratejik Program ve Beklentiler

Konferansın açılışında, Caparov, ülkenin kalkınması için belirlediği ana hedefleri ve uzun vadeli planları tanıttı. Gelecek yıllarda beklenen "mucize sıçrama" ile ilgili olarak "Kırgız kar leoparının sıçraması" ifadesini kullandı.

Ekonomide Gelişmeler ve İlerlemeler

Küresel ekonomideki değişimlerin ülke kalkınmasını derinden etkilediğini belirten Caparov, "Üç yıl önce pek çok kişi planlarımıza inanmıyordu. Ancak ekonomide ve sosyal kalkınmada önemli ilerlemeler kaydettik. Reformlarımızın sonuçlarını görmeye başladık," dedi.

Eleştiriler ve Fırsatlar

Caparov, bazı kesimlerin kar leoparının sıçramasına inanmadığını, ancak bu durumu değerlendirerek harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, son 3 yılda gayri safi yurtiçi hasılanın %7 arttığını, ülke bütçesinin 2023'te 6 milyar 790 milyon dolara ulaştığını ve 2024 sonuna kadar 7 milyar 647 milyon dolara çıkmasını beklediklerini belirtti.

Sektörel Büyüme Oranları

Ekonominin çeşitli sektörlerinde büyüme gözlemlendi. İnşaat sektöründe %37, hizmet sektöründe %7, sanayide %4,3 ve tarımda %6,7 büyüme kaydedildi. Ocak-Ağustos 2024 döneminde dış ticaret hacminin 11 milyar dolara ulaştığı ifade edilirken, bu değer 2023 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %9’luk bir artış anlamına gelmektedir.

Dış Ticaretteki Artış

2023 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ülkelerle yapılan hizmet ticaretinin büyük bir artış gösterdiğini ifade eden Caparov, bu alandaki büyümenin 2,3 milyar dolara eşit olduğunu ve 2022'ye göre 4 kat artışla 1 milyar doları aştığını kaydetti. Kırgızistan, 2023 yılında toplamda 121 ülkeyle ticaret gerçekleştirdi.

Demir Yolu Projesi

Caparov, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaatı hakkında bilgi vererek, projenin toplam uzunluğunun 311 kilometre olacağını ve Kırgızistan'daki güzergahın belirlendiğini açıkladı. Projenin tahmini maliyetinin 4,7 milyar dolar olacağı belirtildi.

Gelecek Hedefleri

Caparov, ekonomiyi geliştirirken küresel pazar durumunu takip edeceklerini, ihracat politikasını güçlendireceklerini ve inovasyona yönelik adımlar atacaklarını vurgulayarak, "Refaha giden yol her zaman kolay değildir, ancak attığımız her adım, bağımsız Kırgızistan’ın temellerini güçlendirecektir," dedi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr