Emlak piyasasında son dönemde yaşanan hareketlilik özellikle büyük şehirlerde kiraları uçurdu. Yıllık kira artış oranları İstanbul'da yüzde 50.7, Ankara'da 31.8 ve İzmir'de ise yüzde 30.9'i geçti. Bu artış fahiş fiyatları da beraberinde getirdi. Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev bulmak zorlaşırken bazı kişiler tarafından bu durum suiistimal edilmeye başlandı. Evini kiracılara açık artırma şeklinde kiralayanların yanı sıra kefil, kredi notu, hatta sadece memur insanlara kiralayanlar ortaya çıktı. Yakın zamana kadar kiracının özel sektör çalışanı mı yoksa memur mu olduğu ev sahiplerini ilgilendirmezdi. Ancak artık kredi kartı geçmişini isteyen kiracılarda görmek mümkün oldu.
EV SAHİPLERİNİN ELİ GÜÇLÜ
Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, "Ev sahibinin kiracının ne iş yaptığını sorması, evli olup olmadığı, çocuk sayısı karşılaştığımız şeylerdi. Ancak son aylarda gayrimenkul sektörü büyük bir kriz içerisinde. Kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelince evlerin değeri yükseldi. Haliyle ev sahipleri de kiracı seçmeye başladı" dedi.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan ise yaptığı açıklamada son dönemde emlak fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle, ev sahiplerinin elinin güçlendiğini söyledi. Hakan Akdoğan, "Eskiden ev sahipleri kendilerini güvence altına almak için kiracıdan kefil isterdi. Bu kefil olayı tekrar gündeme geldi. Bir de bankalardan kredi notu istiyorlar, bu biraz abartı" dedi.
HUKUK KİRACIDAN YANA
Av. Barış Özdemir, mal sahiplerinin, gayrimenkullerinin değerlenmiş olması nedeniyle, mevcut kiracılarının kira bedellerinin de bu oranda yükseltilmesinin hukuksal bir dayanağı olmadığını söyledi. Özdemir, "Kira artış oranları kira sözleşmeleri ve yasal hükümler dahilinde belirlenmiştir, bu oranın üstünde artışın hukuksal bir dayanağı yok şeklinde konuştu.